27 °C

Budakalász

2018. május 24. csütörtök , Eliza, Eszter napja

Hírek

 

Éljünk környezettudatosan!

2017. május 18.

A ma emberének elvárosiasodott életmódja miatt szükséges a folyamatos figyelemfelhívás és tudatformálás a környezettudatosságra vonatkozóan. A városi ember vidékre költözésével és családi házas élet választása mellett jelentős többletfelelősséget is vállalnia kell. Ezeknek a feladatoknak az ellátásához nem ritkán szükséges kerti eszközökbe ruházni, amely ennek az életformának a természetes velejárója.

Az égetést kiválthatjuk komposztálással, élhetünk a zöldhulladék elszállítási lehetőségekkel, ezen felül aprítógépet is nagy hatékonysággal alkalmazhatunk. Természetesen kerti bográcsozásra, szalonnasütésre továbbra is van lehetőség, ezzel kapcsolatban kérjük a visszaélések elkerülését.Budakalász látképe a katolikus templommal a Felsővár u.-ról

Amennyiben a kéményen keresztül áramlik a szabadba a rendellenes színű és állagú füst, akkor ennek ellenőrzése a Katasztrófavédelem feladatai közé tartozik. Ha ilyet tapasztalunk, hívjuk a városrendészetet és ők felveszik a kapcsolatot az illetékes szervekkel.

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a kertekben – a környezettudatosság elve és a kormányrendelet szerint nem vághatnak ki fásszárú növényeket a tulajdonosok. Ha ez mégis elkerülhetetlen lenne -akár egy építkezés kapcsán – azt be kell jelenteni a Polgármesteri Hivatalban és a kivágott fa helyett másikat kell ültetni.

A városban szelektív hulladékgyűjtésre is van lehetőség, éljünk vele.

Fentiek betartása mellett élhetőbbé tehetjük városunkat és környezetünket, ami mindannyiunk és a következő generáció érdeke.