7 °C

Budakalász

2019. február 20. szerda , Aladár, Álmos napja

Hírek

 

Fontos munkát végez a Kalászi Idősek Klubja

2018. április 13.

Büszkén mondhatjuk, hogy regionális szinten is szakmailag kiemelkedő tevékenységet végez az Önkormányzat fenntartásában működő Budakalászi Idősklub. Sok helyi és környékbeli idős számára biztosítanak emberközpontú ellátást, szerveznek változatos programokat, építenek igazi közösségi életet nap mint nap, hogy meglett korú embertársaink méltó körülények között, szerető törődéssel körbevéve tölthessék életük e szakaszát.

Zelizi Erika intézményvezető számol be a klub tevékenységéről:

„Intézményünk 20 férőhellyel rendelkezik, jelenleg minden hely betöltött. Gondoskodunk az ellátási igények felméréséről, megszervezéséről, lebonyolításáról. Az idősellátásban nem csak az intervenció a fontos, hanem a prevenció és a rehabilitáció is. A team munka eredményeként magas színvonalú, szakszerűen kivitelezett ellátásban részesülnek a rászorulók. Időseink átlagéletkora 80 év. Már gyakorlattá vált, hogy intézményünket választják terepgyakorlat helyszínéül a felsőoktatásban tanuló hallgatók. Fontos feladat számunkra, hogy javítsunk életkörülményeiken és az egészségi állapotukat folyamatosan ellenőrizzük.

Ellátottaink leggyakoribb betegségei: gyomorproblémák, ízületi betegség, járás – egyensúlyzavarok, hólyagproblémák, érszűkület, cukorbetegség, magas vérnyomás, alvászavar és a demencia. Ebben a korban nélkülözhetetlen a foglalkozásaink keretén belül a tétlenség, a feleslegesség érzésének feloldása, a mindennapi élet tartalommal való megtöltése. Fontos a generációk közti kapcsolat támogatása.

Segítséget nyújtunk a rászorulók számára, átmeneti és tartós elhelyezés igénybevételénél. Programjainkról nagyon jók a visszajelzések Budakalász idősei körében és ezért egyre több visszajáró nyugdíjast üdvözölhetünk, akik nem klubtagok, de rendszeresen részt vesznek életünkben.

Rendszeres programjaink, tevékenységeink közé tartoznak a lelkészi beszélgetések, az orvosi előadások, tornák, séták, gyógyszerügyintézés, személyi higiénia biztosítása, ünnepekről való megemlékezés, beteglátogatás.

Szociális étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodnunk, akik azt koruk, egészségi állapotuk vagy egyéb okok miatt önmaguknak nem képesek biztosítani.

A saját otthonukban élő, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek részére, krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtunk még kiegészítő ellátást. Budakalász területén 21 főnél van felszerelve vészjelző készülék, ebből 10 idősnek klubunk finanszírozza a havi díjat.

A klub házi segítségnyújtás keretében otthonukban is támogatja az időseket. Segítséget nyújtanak vásárlásban, gyógyszerfelíratásban kiváltásban, hivatalos ügyek intézésében, személyes higiénia megteremtésében emellett szívesen beszélgetnek az idősekkel, ha pusztán társaságra vágynak. A klub ezúton is várja azok jelentkezését, akiknek ebben segítségre van szükségük. Jelentkezni a +36 (26) 341 435-os telefonszámon lehet.

Több idősünket hoztunk ki a mély depresszióból, kitartó munkával, de itt vannak köztünk. Minden erőnket, tudásunkat és szeretetünket bevetettük, hogy segítsünk. Az eredmény csodálatos és büszkeséggel tölt el bennünket. Időről időre szembesülnünk kell azonban az elmúlással is, ami nagyon nehéz, hiszen kötődünk egymáshoz, ám el kell tudnunk fogadni azt is, hogy ez az életünk része.”