-5 °C

Budakalász

2019. január 21. hétfő , Ágnes napja

Hírek

 

Igényes borospince a Kálvária domb tövében

2018. május 16.

Kékfrankos, Kadarka, Furmint. A nevek mögött ezúttal nem borok, hanem pincék bújnak meg. A három épületből álló komplexum a Kálvária domb tövében a Kézdy család borgyűjteményét rejti. A borok kóstolhatóak, Kézdy Dániel azt is elmondja, hogyan…

Honnan kapta a nevét a pince?

Adta magát az elnevezés, a Kálvária Pince ugyanis a Kálvária utcában, a Kálvária-domb aljában található. A város központjától alig száz méterre vagyunk, mégis tökéletes itt a nyugalom, ideális a hely a borok értő kóstolásához, az elmélyüléshez.

Mit tudunk a pince múltjáról, mikor épült, mire használták korábban?

A pincesor története több száz évre vezethető vissza. Az általunk megvásárolt részt a kutatások szerint 1834-ben vájták ki a dombból és a kezdetektől borospinceként használták, de az utóbbi évtizedekben állaguk leromlott. A Kézdy család részben az Önkormányzattól, részben magányszemélyektől vásárolta meg, kifejezetten értékteremtési céllal. A felújítás során fontos volt számunkra, hogy a helyi hagyományokat tiszteletben tartsuk, a pinceajtók színei – a kék, a zöld és a szürke – például a településen élő három fő népcsoportra, a svábokra, a szerbekre és a magyarokra utalnak. Az Önkormányzat fontos célja a környék teljes megújítása. A mi munkánkkal új korszak kezdődött, de további fejlesztésekre még bőven van lehetőség, hiszen korábban 12-15 pincét számláltak a környéken.

Mi a Kézdy család célja az épületegyüttessel?

Régóta kerestünk már olyan helyet Budapest környékén, ahol megfelelő módon tárolhatjuk az összegyűjtött borainkat, de amikor rátaláltunk a budakalászi pincékre, azonnal tudtuk, hogy a tároláson kívül más szerepük is lesz. A helyszín tökéletesen alkalmas arra, hogy ideális környezetben tartsunk egyszerre autentikus és szakmai borkóstolásokat, de szervezünk ide különböző magánkóstolókat is.

Milyen borok vannak a pincében?

Negyven különböző borvidék, több mint 600-féle borát őrizzük. Elsősorban a hazai szőlőfajtákból készülő magyar borokra fókuszálunk, de csekélyebb számban vannak külföldi referenciaborok is a készletünkben. A választékunk a tokaji borokból és azon belül is az aszúkból a legszélesebb. Ezek mellett részletesen foglalkozunk a hazai szőlőfajták közül a kékfrankossal, a furminttal, a kadarkával, a juhfarkkal és a hárslevelűvel. Azt szeretnénk, ha az egyediséget hordozó, különleges magyar borok mind itt lennének egy helyen és akkor kerülnének a fogyasztó elé, amikor a legjobb formában vannak.

Kik lehetnek részesei egy-egy ilyen különleges kóstolónak? 

Előzetes bejelentkezés és egyeztetés után bárkit szívesen látunk, aki elfogad néhány egyszerű játékszabályt, vagyis betartja a házirendünket. Szeretnénk, ha a pince egyfajta zarándokhellyé válna, de ez komoly felelősséget is ró ránk. A sikeres működés elengedhetetlen feltétele, hogy a környező helyekkel is jó viszonyt ápoljunk, ezért a vendégeinknek szívesen ajánljuk, hogy túrázzanak vagy biciklizzenek egyet a közeli Pilisben, ebédeljenek meg a környék egyik legjobb éttermeként számon tartott Schieszlben és utána térjenek be hozzánk.

Milyen tematikus kóstolóesteket, egyéb programokat terveztek?

Tartottunk már néhány sikeres bevezető programot. A programjainknak alapvetően két fő iránya lesz. Egyrészt szeretnénk Budakalászról és a környékről felépíteni egy rendszeresen kóstoló közönséget. Számukra különböző tematikus kóstolókat szerveznénk és elhívnánk a Kárpát-medence legjobb borászait. A többi programunk azoknak a baráti társaságoknak, családoknak szól, akik szívesen eljönnének Budakalászra és ott töltenének egy délutánt. A szakmaiságból és az igényességből nem engedünk. A Kálvária Pince nem a hangos bulik, hanem az elmélyült, szakmai kóstolók helyszíne. Nyílt programjainkat mindig meghirdetjük a Facebook oldalunkon (Kálvária Pince Budakalász) és bármilyen kérdéssel lehet keresni bennünket.

Lesz a helynek állandó nyitva tartása?

Egyelőre nem, de előzetes bejelentkezés után minden érdeklődőt szeretettel és egy pohár borral fogadunk. Emellett hideg ételek igény szerint mindig lesznek, de melegkonyhában hosszabb távon sem gondolkozunk.

Veled is lehet majd találkozni a pincében, vagy képzett személyzetre hagyod a vendéglátást?

Egyelőre minden egyes rendezvényen személyesen részt veszek, ez a munkánk elengedhetetlen része, csak így tudjuk közvetíteni azt a családunk által is fontosnak tartott üzenetet, hogy a magyar borok egyediek és időnként egészen különlegesek. A választék folyamatosan megújul, ezért érdemes a kínálatot követni és egy-egy izgalmas tételben alaposan elmerülni. Ehhez kívánok a kollégáimmal együtt állandó, szakszerű segítséget nyújtani.

Közelgő események:

május 26.szombat 10h Nyitott pince nap

június 9. szombat 18h Somló kóstoló

július 27. péntek 18h Grandiózus hárslevelű kóstoló

Várjuk Önöket szeretettel!


Részlet a borsmenta.hu-n megjelent írásból