-7 °C

Budakalász

2019. január 20. vasárnap , Fábián, Sebestyén napja

Hírek

 

Városunkban Ibi néni 102 évesen is szavazott! 

2018. április 10.

Több szempontból is kiemelt figyelmet érdemel Buza Mihályné, akit ma Ercsényi Tiborné alpolgármester asszony köszöntött a város legidősebb szavazójaként, valamint születésnapja és Budakalászra költözése alkalmából.

Az idős hölgy nemrégen költözött Óbudáról városunkba, lányáékhoz Szentistvántelepre ezért üdvözöljük városunkban! Emellett a napokban ünnepelte 102. születésnapját, gondoskodó családi körben. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Ibi néni Kolozsvárott született 1916-ban, ötödik gyermekként.

A Madách Színház fiatal színésznőjeként, számos szerepet játszott Csiki Mária művésznéven.

Salamon Béla partnereként is színpadra lépett a negyvenes években. A II. világháború színészi karrierjét derékba törte – támogatói a háború áldozatai lettek vagy emigráltak-, így a további élete során előbb titkárnői, majd a képesítés megszerzése után gazdasági vezetői munkaköröket töltött be.  Férje egyetemistaként részt vett az 1956-os forradalmi eseményekben, majdnem lelőtték. Külföldre kellett menekülnie, Bécsben sokáig várta feleségét kislányával, ám ők már nem tudtak kijutni, a család szétszakadt. Ibolya a megtorlások időszakában a rendszer ellensége lett, előfordult, hogy nem kapott munkát, ilyenkor varrásból, vasalásból próbálta eltartani lányát.

Testvérei támogatására azonban mindvégig számíthatott.

Hihetetlen módon tavaly decemberben még busszal járt önállóan templomba, piacra, ügyeket intézni. Amikor elismerő szavakkal illetik egészségi állapotát, az idős hölgy finoman elhárítja: „Nem az én érdemem, hanem az égieké!”

Nem utolsó szempont az sem, hogy vélhetően ő városunk legidősebb tagja, aki leadta vasárnap szavazatát. Élete e szakaszában is fontos számára a tájékozódás, a véleménynyilvánítás, hiszen naponta olvas újságot is. Szívből gratulálunk!