18 °C

Budakalász

2020. július 05. vasárnap, Emese, Sarolta napja

Hírek

 

1000 új fát Budakalásznak!

2019. november 15.

Az új városvezetés kezdeményezésére elindult 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom első közösségi faültetési eseményét 2019. november 23-án, szombaton 10.00 órától tartjuk az Omszk parkban. A kezdeményezéssel a következő öt évben a budakalászi közterületeken 1000 új fa elültetésével szeretnénk városunk levegőjét felfrissíteni és a Budakalászon élőkből valódi közösséget kovácsolni.

Budakalász Város Önkormányzata a kalászi polgárokkal közösen 79 fát ültet az Omszk park József Attila utca felőli oldalán. A föld alatt futó közműhálózat miatt elrendelt próbásások után kijelöltük a fák helyét és elkészültünk a kb. egy köbméteres gödrök kiásásával.  Az előnevelt, egyenként kb. 150 kilós fákat gépi erővel fogjuk elhelyezni, de a nagy mennyiségű termőföld visszahelyezéséhez rengeteg szorgos kézre és kerti szerszámra lesz szükség.

Egyszerre fákat ültetünk és közösséget is építünk majd azon a napon.  Szeretnénk, ha a park új fáit és az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalmat minél többen a sajátjuknak éreznék. Ezért nem csak a faültetéshez, hanem a későbbi gondozáshoz, locsoláshoz is összefogásra hívjuk fel a kalásziakat. Várjuk majd családok, helyi cégek, óvodai csoportok, iskolai osztályok, nyugdíjas és cserkész közösségek jelentkezését, akik „örökbe fogadnák” a fasor egy-egy fáját és gondoskodnának róla. Ennek lehetőségeit rövidesen kidolgozzuk. Az 1000 új fát Budakalásznak! mozgalom koordinátora Hajnal Péter, az önkormányzat környezetvédelmi előadója (hajnal.peter@budakalasz.hu).

Várunk minden tenni akaró kalászi lakost szeretettel, meleg teával, jó hangulattal november 23-án a park József Attila utcai bejáratánál. Javasoljuk, hogy ásót, lapátot, védőkesztyűt és megfelelő öltözetet hozzon mindenki magával.