Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 26. hétfő | Edina napja

Hírek

 

13 év után új óvoda nyílik Budakalászon

2023. december 27.

A műszaki átadás után a működési engedély is megérkezett, így a téli szünet után a budakalászi ovisok birtokba vehetik a tágas, korszerű épületet. 13 év után Budakalászon új óvoda nyílik, ismét gyerekzsivaj lesz a Vasút soron.

A régi Vasút sori óvodát 2017-ben zárta be az Önkormányzat, az épületet 2019 augusztusában bontották le. A 2016-ban benyújtott óvodaépítési pályázat elbukott, mert a beadott tervek megvalósítása túlságosan drága volt.

2019 őszen az új városvezetés mindent megtett, hogy a Budakalász anyagi lehetőségeit jelentősen meghaladó beruházás mégis megvalósuljon. A személyes megkeresések és tárgyalások után sikerült megállapodni az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye vezetőivel egy új óvoda megépítéséről és üzemeltetéséről a kalászi templom mellett. Budakalász egy korszerű négycsoportos óvoda terveinek elkészítése mellett a megfelelő nagyságú telket ajánlotta fel ehhez, miután sikerült megállapodni a lebontott óvoda melletti telektulajdonosokkal. A körültekintő előkészületek után tavaly júniusban megkezdődött az építkezés.

A műszaki átadás határidőben megtörtént. Az épület megkapta a használatbavételi engedélyt, a napokban pedig megérkezett a működéshez szükséges engedély is. A Budakalászi Jó Pásztor Óvoda tehát januárban megkezdheti a működését.

Balázsné Nagyapáti Edit intézményvezető

Az új óvoda Budakalász teljes területéről fogadja a gyerekeket

Balázsné Nagyapáti Edit óvodavezető elmondta, már szeptembertől 22 gyermekkel elindult az első csoport a Telepi Oviban, de az új Vasút sori ovi négycsoportos lesz. Az a cél, hogy rövid idő alatt megteljen gyermekekkel. Az új intézmény egyik előnye, hogy nem körzetes, tehát Budakalász teljes területéről fogad gyerekeket, így a többi kalászi óvodában is jelentősen csökkennek majd a magas csoportlétszámok. A felvételnél a felekezeti hovatartozást nem firtatják, de azt minden szülőnek elmondják, hogy a katolikus óvodában vallásos neveléssel egészül ki az óvodai nevelés alapprogramja.

Miben lesz más az új óvoda?

Az új óvoda egy szép, tágas, világos, modern épület. A pedagógiai tevékenység meghatározó része az egészséges életmódra nevelés, aminek fontos része a gyermekek testi és lelki egészsége. Fontos az is, hogy milyen erkölcsi értékeket tanulnak meg, hogyan alakul az érzelmi életük. Balázsné Nagyapáti Edit kiemelte, a magyar anyanyelv tudásának jó megalapozását, az értelmi fejlesztés egyéni képességek szerinti személyre szabott tudatos fejlesztését és a néphagyományok megőrzését is. Mi azt a felfogást valljuk, hogy minden gyermek Isten ajándéka, tehát azt igyekszünk erősíteni bennük, hogy ők nagy értékei a világnak – fogalmazott az óvodavezető.

A Budakalászi Jó Pásztor Óvodáról szóló beszámolónk és a Balázsné Nagyapáti Edit óvodavezetővel készült interjú a Hírmondó decemberi számában olvasható.