Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

15 éves az Egészségklub

2020. október 06.

A kezdetek

„Körzetemben már 20 évvel ezelőtt szerveztem különböző szűréseket, amelyek alkalmával nagy érdeklődés mutatkozott az egészséggel kapcsolatos ismeretek bővítésére. Egy pályázat kapcsán érlelődött ki ebből egy klub alapításának feladata, amit az akkori Önkormányzat támogatott, és a város egészét érintő program kialakítására, a szervezésre Garami Lászlónét kérte fel.
Ezt követően 11 lelkes budakalászi (magamat is annak tartom 30 éve, noha nem itt alszom) megalakította az Egészségklubot, lefektettük az alapelveket és a fő célokat: az egészségi ismeretek bővítése, a prevenció fogalmának beépítése a mindennapi gyakorlatba szűrővizsgálatok szervezésével és népszerűsítésével, valamint az egészség megőrzése – amely elmélet és gyakorlat egysége. Szigorú alapfeltétel volt és maradt a politikamentesség.
Az élet hamar bizonyította, hogy a tervezésnél nem jól kalkuláltunk. 30-40 fős létszámra gondoltunk, de az igény kezdettől fogva sokkal nagyobb volt.”
Dr. Gál Katalin belgyógyász szakorvos,
háziorvos, alapító, szakmai vezető

Stabil alapozás

„Az Egészségklubot, ami a Magyar Rákellenes Liga alapszervezeteként működött 2013 végéig, 2005. szeptember 15-én alapítottuk. A hatékony, eredményes és következetes munka érdekében törekedtem átgondolt, rendszeres és jól megszervezett programok beindítására. Ennek köszönhetően évről évre nőtt a klub iránti érdeklődés. Az Önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatása stabil alapot nyújtott ahhoz, hogy növelhettük a mozgásórák és a szakorvosi szűrővizsgálatok választékát és számát, rendszeressé tehettük közkedvelt szűrőnapjainkat. A Népjóléti Bizottság külsős tagjaként 2008-ban kezdeményeztem a szűrések költségének biztosítását a központi költségvetésben. A képviselő-testület egészségtudatos szemléletének köszönhetően a szakorvosi szűréseket azóta is az Önkormányzat finanszírozza.
2011 és 2013 között Lontainé Hegymegi Erzsébet és dr. Ollár Györgyné vezette a klubot, a kezdetektől fogva hűséges vezető­ségi tag, Lazanyi Istvánné és Rakics Istvánné segítő közreműködésével.”
Garami Lászlóné
alapító elnök,
örökös tiszteletbeli elnök

Aktív közösségi életet

„2014-ben az Egészségklub levált a Magyar Rákellenes Ligáról, azóta Egészséges Budakalászért Egyesületként önállóan működik. 15 éve vagyunk együtt, ilyen régóta tanuljuk, mit tehetünk az egészségünkért, vagy ha ezt lekéstük, legalább időben derüljön ki a baj, minél kevesebb szövődmény alakuljon ki, minél kevésbé legyünk kiszolgáltatottak. 15 év alatt számos magas képzettségű orvos és egészségügyi szakember segítette tágítani ismereteinket. Az előadások témaválasztásánál az úgynevezett stratégiai kérdések kaptak nagyobb hangsúlyt: azok a betegségek, amelyek napjainkban vezető halálokokként ismertek.

Az ismeretszerzésen túl az egészségmegőrzés másik két fontos pillére a rendszeres szűrővizsgálat és mozgás. A klub önkéntesei eddig nyolcféle betegség megelőzésére, összesen 120 alkalommal szerveztek és bonyolítottak le szakorvosi szűrést helyben. Ezeket több mint 4 300 fő vette igénybe. Előadásaink és szűrési alkalmaink nyitottak, ezekre tagjainkon kívül várjuk lakótársainkat is. Heti 15 rendszeres mozgásórát kínálunk tagjainknak: szárazföldi, vízi, gyógy- és meridián torna, jóga, séta, gyaloglás, túrázás.

A közösségben végzett sportolás előnyösebb az otthon egyénileg végezhető gyakorlatoknál, mert előre tervezhető időpontban vannak és feltöltenek. Egy állandó jó társaság pozitívan befolyásolja érzelmi alapszükségleteinket, ezáltal javítja az immunrendszert, érzelmi biztonságot nyújt. Egyre többen érezzük, hogy felelősséget kell viselnünk egészségünk megtartásáért. Kéthetente kirándulunk, havonta hallga­tunk kulturális előadást, tartunk kötetlen témájú klubnapot, különféle stresszoldó foglalkozást a 2018-ban használatba kapott klubházunkban. Aktív résztvevői vagyunk a városi programoknak, eseményeknek.
Nem véletlen, hogy fennállásának 15 éve alatt az Egészségklub Budakalász legnagyobb létszámú stabil közösségévé vált. Taglétszámunk átlépte a 200 főt.

A 2009-ben létrehozott a „Budakalászi Polgárok Egészségéért” kitüntetést a képviselő-testület eddig négy alkalommal adományozta az Egészségklub egy-egy önkéntesének: dr. Gál Katalinnak 2009-ben, Garami Lászlónénak 2010-ben, Lazanyi Istvánnénak 2014-ben, Rakics Istvánnénak 2016-ban. Dr. Ronkovicsné dr. Faragó Eszter 2018. augusztus 20-án a „Budakalász Kultúrájáért” díjat vehette át a klub keretein belül rendszeresen tartott színvonalas kulturális előadásaiért. Tagjaink közé fiatalokat is örömmel várunk. Honlapunkon –
www.bkegeszsegklub.hu – megtalálhatók elérhetőségeink és
aktuális információink.”

Nagy Endréné
elnök

A Budakalászi Hírmondó szeptember-októberi lapszámát online itt olvashatják>>