Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 09. szombat | Natália napja

Hírek

 

1930-as MTI hírek Budakalászról!

2018. szeptember 06.

Korábbi, hatvanas évekbeli tanácselnöki riportunkat követően, most ismét ritka levéltári anyagra bukkantunk. Ezúttal még régebbre nyúlunk vissza az időben. Az alábbi sorokat olvasva átutazhatunk a múlt század elejére, átérezhetjük az akkori idők eseményeinek hangulatát, a korabeli szóhasználatot. Kiderül, hogy városunkban és környékén már akkor sem teltek eseménytelenül a mindennapok.

„1930. szeptember 20.

Schwartz bolgár kertész Budakalászon egy vendéglőben szóváltást közben Szvetkó nevű kertészbarátját dinnyevágó késével kétszer hasbaszúrta. Szvetkót életveszélyes állapotban szállították a mentők Budapestre a kórházba. Schwartz tettének elkövetése után önként jelentkezett a rendőrségen. /MTI/”

„1930. december 11.

Pomázról 14 tagból álló legénytársaság rándult át Budakalászra, ahol végigjárták az összes kocsmákat, majd garázdálkodni kezdtek és belekötöttek a járókelőkbe. A budakalászi legények erre szintén csoportba verődtek és megtámadták a garázdálkodó pomáziakat, akik az országúton visszavonultak Pomáz határáig. Itt azután szembefordultak üldözőikkel és összecsaptak velük. Botokkal és vasvillákkal folyt a verekedés és végül a pomáziak megfutamodtak, de egy súlyos sebesültet hagytak hátra, akit életveszélyesen összeszurkáltak. A csendőrség megindította a nyomozást. /MTI/”

„1930. október 20.

A Pilisborosjenő határában levő erdőben az erdőőr egy akasztott ember hulláját találta. A zsebében talált iratokból megállapították, hogy az életunt Liebmann Ferenc 18 éves budapesti színinövendék. Holttestét Budapestre szállították. Az öngyilkosság okának megállapítása végett a nyomozás tovább folyik. /MTI/”

Régi fotó: Saly Noémi (Fortepan) 1923. Budakalász Budai út