Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

20 éves fennállását ünnepli a Duna Táncműhely  

2019. október 15.

A Budakalászi Hírmondó interjúja.

A Duna Táncműhely 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve, a néptáncot sajátos formanyelvként használva hozzon létre innovatív kortárs előadásokat. Előadásaik azt kívánják bizonyítani, hogy a néptánc más korok és műfajok elemeivel, gondolkodásmódjával ötvözve képesek a holt hagyományőrzés helyett tovább vinni és átadni az élő és megújulni képes tradíciót.

A társulat idén 20 éves fennállását ünnepli, melynek kapcsán az önkormányzat félmilliós támogatást nyújtott a szervezetnek, hogy méltóképpen ünnepelhessék meg a jubileumot. Juhász Zsolt vezető koreográfust, a Budakalász Kultúrájáért Díj kitüntetettjét, az évforduló kapcsán kerestük meg.

  • Honnan, hová jutott a Duna Táncműhely 20 éves fennállása alatt?
  • A Duna Táncműhely első darabját, Infant címmel Budakalászon mutattuk be, melynek nem várt, elsősorban szakmai sikere lett. Ezen felbuzdulva készítettük el A tizedik vőlegény című előadást, mely már a közönség körében is komoly érdeklődésre tett szert. Onnantól kezdve nem volt olyan év, hogy ne lett volna Táncműhelyes bemutató. Később a Nemzeti Táncszínházban kerültek át bemutatóink és nagyon sok külföldi helyszínre is eljutottunk.
  • Milyen jövőbeli terveitek vannak?
  • Folyamatosan dolgozunk és folyamatosan szövögetjük a terveket. Újabban fiatal, már valamilyen produktumot felmutató fiatal alkotóknak igyekszünk lehetőséget biztosítani az alkotásra. Így kerül sor decemberben Ágfalvi György, a Magyar Állami Népi Együttes asszisztense és táncosainak előadására, melynek bemutatója szintén a Nemzeti Táncszínházban lesz.  A Címe: Keep in touch. Nagyon izgalmasnak ígérkezik.
  • Mikor láthatnak titeket legközelebb a budakalásziak?
  • A 20 éves jubileumunkat a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretei belül fogjuk megünnepelni. Sőt teljesen e köré szerveztük az egész fesztivált.  Lesznek meghívott vendég előadók, akik valamilyen szinten kötődnek a Táncműhely működéséhez, de alapvetően Táncműhelyes darabokat láthat a közönség. A csúcspont a nagy sikerű A tizedik vőlegény című darabunk lesz. Várunk mindenkit szeretettel október 17-19-ig a Kós Károly Művelődési Házba, ahol régi és új Táncműhelyes darabokat egyaránt láthat a közönség.