Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Forgalmi változás a Csapás és a Kántor utcában

 

A Kántor és a Csapás utcában kialakult közlekedési állapotok mára tarthatatlanná váltak. Rövid távon nem várható a forgalom csökkenése, mert az északi elkerülő út megépítése másfél-két évet biztosan csúszik, az M0 folytatása pedig még mindig csak tervezési szakaszban van. Alapos szakmai és lakossági egyeztetések után, 2022. október 1-től új forgalmi rendet léptetünk életbe. Ennek célja az intenzív átmenőforgalom csökkentése, a balesetek megelőzése.

A Téglási András utcához kivezetett szűk Kántor utcában a csúcsidőszak két órájában közel 500 autó halad át. A helyenként járda nélküli utat a korábbi városvezetés településen belüli elkerülő útnak alkalmasnak tartotta, a fizikai paraméterek azonban nem teszik lehetővé ezt, forgalmát korlátozni szükséges. Októbertől a Kántor utca Téglási András utca és Apát utca közötti szakaszára csak behajtási engedély birtokában lehet behajtani. A behajtási engedélyek személyre szólnak, a közlekedésre használt (súlykorlátot el nem érő) járműtől függetlenül.

Engedélyt a Klenity és Szentistvántelep városrészek, a behajtási rendeletben meghatározott jogosultjai kaphatnak, akik mindkét irányból áthajthatnak majd a védett útszakaszon. Az itt lakó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező jogosult személyek szeptember végéig – kérelem benyújtása nélkül – megkapják behajtási engedélyüket. A más jogcímen (bérlő, vállalkozás stb.) jogosultaknak ezt kérvényezniük kell. Szentistvántelep városrész lakói számára az északi elkerülő út átadásáig adható ki engedély.

Az engedélyt jól látható helyen kell kihelyezni és helyszíni ellenőrzésnél be kell tudni mutatni, ezért kérjük, tartsák maguknál! Fontos tudni, hogy engedély nélküli behajtás esetén az intézkedő városrendésznek vagy rendőrnek nincs mérlegelési vagy figyelmeztetési lehetősége a bírság és a büntetőpontok kiszabásában. A behajtási korlátozást jelző közlekedési táblák mellett a gyalogosok és kerékpárosok számára könnyen átjárható fix akadályok kerülnek a Sekrestyés és a Kanonok utcák északi (a Téglási András utca felöli) végébe.

Ugyancsak októbertől ilyen fix akadály kerül a Káposztás közbe, a körforgalom és a Csapás utca közti szakaszra is a szabálytalan átmenő forgalom megakadályozására. A régóta kijelölt lakó-pihenő övezetbe behajtók ellenőrzésére csak a rendőrségnek van jogosultsága, a rendőrség kapacitáshiánya miatt azonban nem tud érvényt szerezni a szabályoknak – amit sokan ki is használtak.

Az új forgalmi rend szerint a Csapás utcába eddig szabálytalanul behajtók a körforgalomnál nem tudnak majd ügyeskedve a József Attila utcából szabályosan érkezők elé besorolni a fix akadályok miatt. Ezzel teljesen megszűnik a Csapás utca elviselhetetlenné vált, szabálytalan átmenő forgalma, a József Attila utca forgalma pedig felgyorsul.

A forgalomtechnikai változások tehát 2022. október 1-től lépnek életbe. Innentől az útvonaltervező programok már nem fogják ajánlani ezeket a kalászi mellékutcákat az átmenő forgalom számára. A tapasztalatokat néhány hónap elteltével értékelni fogjuk és az esetlegesen szükséges módosításokat megtesszük.

 

                                                                                                                                                                                                Budakalász Város Önkormányzata