Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

A sváb kitelepítés 72. évfordulóján

2018. február 22.

A második világháborút lezáró potsdami konferencián megállapodás született arról, hogy a Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon élő német lakosságot vagy annak egy részét „szervezett és humánus módon” át kell telepíteni Németországba, arányosan osztva el őket valamennyi megszállási övezet között.

A kitelepítés ügyét a nácik által lerohant Lengyelországban és Csehszlovákiában a helyi kormányra, a Harmadik Birodalommal szakítani nem tudó Magyarországon viszont a Szövetséges Ellenőrző Bizottságra (SZEB) bízták. A kérdés megosztotta a hazai közvéleményt és a politikai vezetőket is, ám végül a többség támogatta a németek tömeges kitelepítését.

Budakalász is megszenvedte a háborús időszakot. Legfájóbb pont talán azoknak a sváb lakosoknak a kitelepítése, akik mintegy két évszázad alatt fontos tagjaivá váltak a település életének. 1946. február 22-én több mint ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Egy rendelet értelmében Németországba költözésre köteleztek mindenkit, aki az 1941 évi népszámlálás alkalmával német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallotta magát.

A szomorú évfordulóról minden évben megemlékezik a város.  Az  idén február 25-én 15 órakor a Német Nemzetiségi Egyesület szervezésében a kitelepítés 72. évfordulóján tartanak megemlékezést a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, majd azt követően a Budakalász HÉV állomásnál található emlékműnél.

A német nemzetiségi nyelvoktató Kalász Suli a mai napon a kitelepítés évfordulójának napján február 22-én emlékezik az eseményről.