Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 02. péntek | Anita, Kármen napja

Hírek

 

25 éves a Kalász Művészeti Iskola- Interjú Szedmák Eszter csembaló- és orgonaművésszel

2022. március 17.

Szedmák Eszter csembaló- és orgonaművész februárban a Faluház báltermében jótékonysági koncertet adott a  25 éves Kalász Művészeti Iskola ünnepi koncertsorozatának részeként. A komoly sikereket elért fiatal művésznőt kérdeztük karrierjéről, zeneiskolás múltjáról.

Meséljen a kezdetekről! Mikor kezdett el zenélni és milyen hangszeren?

A kalászi Zeneiskolába 9 évesen kezdtem járni. A zeneiskola mindig is nagyon népszerű volt, ezért helyhiány miatt egy évig csak szolfézsra jártam. Utána kerültem H. Kürtösi Mónikához zongora szakra. Közös munkánk meghatározta további pályámat, hiszen a nála eltöltött évek során dőlt el, hogy zenész leszek. Később másik két billentyűs hangszerrel is megismerkedtem: 12 évesen orgonálni, 15 évesen csembalózni kezdtem. A csembalót egy másik kiváló tanárnőnél, Csizmadia Angelikánál tanultam szintén Budakalászon. Így más intézmények (mint például a Bartók Konzervatórium és a Tóth Aladár Zeneiskola) látogatása mellett 19 éves koromig a zeneiskola növendéke maradtam.

Hogyan emlékszik vissza a zeneiskolás évekre, milyen inspirációkat kapott?

Nagyon hálás vagyok H Kürtösi Mónikának, hiszen rengeteg módon támogatott: együtt készültünk fel koncertekre, versenyekre, elvitt más tanárokhoz is, kottákat, CD-ket kaptam tőle, valamint egyéb zenei tárgyakból (mint például a szolfézs és a zenetörténet) is oktatott. Ez a szeretetteljes és támogató légkör azonban nemcsak az ő osztályára volt jellemző, hanem az egész zeneiskolára. Nagyon jó volt a tanárok közötti együttműködés, így rengeteg projekt, koncert jött létre.

Hogyan indult be a karrierrje? Mi volt a kitörési pont?

Nagy változás volt az életemben, hogy az egyetemet a németországi Weimarban kezdtem el. Szerencsére itt is remek tanáraim vannak csembaló és orgona szakon, mindenben mellettem állnak. Segítségükkel szép koncertlehetőségeket kaptam és jelentős versenyeken vehettem részt. A herfordi nemzetközi orgonaversenyen első, a milánói csembalóversenyen pedig második díjjal jutalmaztak. Nagy öröm volt számomra a szólókoncertek mellett zenekarral is játszani, vagy éppen másokkal kamarázni. Szintén fontos esemény volt az életemben, hogy most ősszel kijöttem Párizsba egy ösztöndíj segítségével. Itt egy félévet töltöttem a Conservatoire orgonaszakán Olivier Latry és Thomas Ospital osztályában, ami hatalmas inspirációt jelentett nekem. A második félévet pedig egy másik egyetemen töltöm Christophe Mantoux orgonaművész irányítása alatt.

Jelenleg Németországban tanul, mégis eljött február végén jótékonysági koncertet adni. Van még kapcsolata a zeneiskolával?

A kapcsolatom a zeneiskolával nem szakadt meg, hiszen amikor itthon vagyok, mindig találkozom volt tanáraimmal, Mónikával és Angelikával, valamint a zeneiskolába is ellátogatok.