Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 07. csütörtök | Ambrus napja

Hírek

 

Szelektív hulladékgyűjtés: tippek és tanácsok

2019. május 23.

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legfontosabb tennivaló, ha környezettudatosan szeretnénk élni mindennapjainkat. Sajnos egy-egy háztartásban tetemes mennyiségű szemét keletkezik, éppen ezért nagyon fontos, hogy a hulladék közül a lehető legtöbbet alapanyagként feldolgozhasson az ipar. A helyesen szelektált, szennyeződésektől megtisztított műanyag, fém- és papírszemetet a hulladékkezelő központban átválogatják és újrahasznosítják. Az újrafelhasználás viszont csak akkor lehetséges, ha megfelelő állapotban válunk meg a hasznosítható hulladéktól. Lássuk, mit kell ehhez tennünk! 

1. A műanyagok – a szelektív hulladék legnagyobb része 

A műanyaghulladékot áttetsző műanyag zsákban helyezzük házunk elé, a megaott napon havi egy alkalommal, és elszállítják a Zöld Bicske kollégái. Ide kerüljenek a PET-palackok, laposra taposva és tisztán. Sokat segítjük a válogatási és újrafeldolgozási munkát, ha a kupakot nem csavarjuk vissza. Ide dobhatjuk a csomagolófóliákat, és a műanyag bevásárlótáskákat. Olcsóbb és környezetkímélőbb saját textil- vagy vastagabb műanyag szatyrokat használni, amelyeket sokáig kézbe vehetünk. Szelektív műanyaghulladék még az élelmiszerek, kozmetikai termékek és tisztítószerek flakonjai, dobozai (HDPE és PP anyagok) – ezektől is kimosva váljunk meg. A joghurtos, tejfölös poharak és ételes dobozok az alufólia tető nélkül, tisztán hasznosíthatóak. A tejes és gyümölcsleves dobozokat öblítsük és lapítsuk ki, a fém italos dobozokat szintén. A konzervdobozokat is mossuk ki. 

Zsíros, olajos, vegyszeres, festékes, ételmaradékkal szennyezett műanyaghulladékot soha ne dobjunk ki a szelektív kukába! A tiszta, hasznosítható hulladékot is összeszennyezi. Fontos, hogy a hungarocell veszélyes hulladéknak minősül, a csomagolásokból ezt távolítsuk el és vigyük a Hulladékudvarba!

2. Papírhulladék

A papírhulladékot kötegelve helyezzük ki házunk elé. A kartondobozokat lapítsuk ki, a papírlapokat, újságokat, magazinokat kössük halomba. Mielőtt kidobunk egy folyóiratot, gondoljuk át: lehet, szomszédunk örülne neki a postaládájában. Fontos, hogy a papírhulladék közé ne kerüljenek italos (Tetra Pack) kartonok, műanyaggal borított, vagy kombinált papír, szennyezett és egészségügyi papír, vagy szennyezett pelenka. 

3. Üvegek

A tiszta, kiöblített, ép vagy törött, fehér és színes üvegpalackokat a lomtalanítás alkalmával viszik el, a befőttesüveget  mindig zárófedél nélkül dobjuk ki. Az üvegeket is ki kell öblíteni! Fontos, hogy a síküveget még lomtalanításkor sem tudják szállítani, az konténerbe való. A tükrök, a fémszálas üvegek, a villanyizzók, autóüvegek, porcelánok szintén nem dobhatók ki az üveghulladékkal együtt.

4. Gyakori hibák 

Gyakran megfeledkezünk arról, hogy az egyszer használatos ételes dobozokat a szelektív kukába helyezés előtt ki kell mosnunk. A pizzás dobozok elvileg újrahasznosíthatók lennének mint kartonpapír, de a beivódott zsír miatt mégsem: kommunális szemétbe valók. Az ételszállításhoz is érdemesebb és olcsóbb saját dobozt vinnünk, vagy többször használni azt, amit helyben vásárolunk. 

A Zöld Bicske tájékoztatása szerint sajnos még van hova fejlődni: a szolgáltatási területen szelektíven gyűjtött hulladék közel fele szennyezett és ezért nem hasznosítható, sőt beszennyezi és hasznosíthatatlanná teszi a mások által tisztán kirakott hulladékot is. Szinte minden harmadik szelektív hulladékos zsákban penészes ételmaradékot, eldobható pelenkát, motorolajos flakont, vagy hasonlóan nem oda való hulladékot találnak. Extrém példa, de elpusztult tyúkkal is találkoztak már a szelektív hulladék között.

Két jó hír a végére: az a szelektív hulladék, ami nem hasznosítható az ipari termelésben, az sem vész el: a válogatási maradékot energetikailag hasznosítják, égetőbe kerül.

Budakalászon pedig az iskolákban már működő szelektív hulladékgyűjtési rendszer mögé nemrégiben a város óvodapedagógusai is felsorakoztak –a gyerekek tudatformálása nem kezdődhet elég korán.