Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Másfél millió forint folyik el évente a közterületi kutakon

2018. március 12.

Városunkban számos közkút található, melyek fogyasztása jelentős költséget jelent az Önkormányzat számára. A kutakból elfolyó vízre évente mintegy 1,5 millió forintot fizet a város. A fenntartási költségeket tovább növeli, hogy a jogszabályi előírások alapján a vízvételező helyeket önálló mérőórával kell ellátni, amelyek egyenként még plusz 80-100 ezer forintba kerülnek. Ezen kiadásokat a város nem tudja tovább vállalni.

A kutak használatát nehéz ellenőrizni, így számos esetben fordult elő visszaélés. Gyakran ipari méretekben, teherautóval vitték a vizet, vagy mosták a kocsikat ezeknél a kutaknál. E helyszínek környékén balesetveszélyes állapotok is kialakultak különösen a téli, hideg, fagyos, csúszós időben. Volt olyan helyszín is, ahol a kutaknál rendszeresen randalíroztak hangoskodó csoportok, házakba locsoltak be, autókat törtek föl, ablakot dobtak be, emiatt maguk a lakók kérték a kút leszerelését.

A város így a település területén lévő 16 közkút több lépésben zajló leszerelése mellett döntött. E folyamat 2016-ban kezdődött, összesen hét kút meghagyása mellett, melyek vízmintavételi helyek, illetve turisztikai célokat szolgálnak. Ilyen a Dunaparton és a Kőbányai úton lévő, illetve bejelentett belterületi lakossági vízigényt látnak el többek közt a Budai útiak is.

A települési önkormányzatnak külterületen ellátási kötelezettsége nem áll fenn. Amennyiben ezeken a helyszíneken ivóvízre van szükségük a lakóknak, a vezetékes ivóvíz szolgáltatást nyújtó DMRV Zrt.-től kérhetik a lajtos kocsis vízszolgáltatást.

A régi időkből kerekes kutakat is láthatunk elszórtan, leginkább a közterületet díszítő jellegük miatt maradtak fenn.

Közkutak hét helyszínen továbbra is rendelkezésre állnak az alábbiak szerint:

Széchenyi utca 51., Budai út 101., Budai út 171., Kálvária út 15., Fecske utca-Damjanich utca sarok, Kőbányai út 25., Pomázi út 25.

Emellett a játszótereken a Béke téren, az Omszk Parkban, a Rigó téren is találhatóak ivókutak és a Duna sétányon a biciklis pihenőnél is.