Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

75 éve volt a kitelepítés Budakalászon: batyuk között, Makk atya áldásával indultak

2021. február 20.

 75 évvel ezelőtt, 1946. február 22-én ezer budakalászit, az akkori község lakosságának körülbelül egyharmadát fosztották meg otthonától.

A svábok akkor már több, mint kétszáz éve éltek Budakalászon: megbecsült, tisztes, igyekvő polgárok voltak. A kitelepítéssel családokat, jó szomszédokat szakítottak szét, az elhurcoltaknak a semmiből kellett új életet teremteniük. A magyarországi németajkúak kitelepítése több hullámban történt, először a Budapest környéki falvak lakóit érintette, ezután következett a Dunántúl, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl. 1948-ig összesen 220-230 000 embert, a hazai német lakosság felét telepítették ki.

Nick József budakalászi lakos, aki maga is szemtanúja volt az eseményeknek, hiszen Makk Ferenc római katolikus plébánossal végigjárta a vagonokat, hogy elbúcsúzzon sváb ismerőseitől, így emlékezett vissza a kitelepítés napjára 1989-ben a Kalász újságban: „40-50kg-os – főleg élelmiszer és ruhanemű, ágynemű és a legszükségesebb konyhafelszerelés – csomagokkal kellett elhagyni az addigi otthont. A csomagok elszállítását a lakástól a vagonokig főleg lovas kocsikkal végezték. A szerelvény utolsó vagonját élelmiszerrel töltötték meg. …Nem volt szívderítő látványban részünk: zsákok, batyuk, ládák, kosarak, kis kályhák, alkalmi fekvőhelyek, síró gyerekek, sóhajtozó öregek és általános depresszió.

…Utolsó és megható jelenet az volt, amikor az itthon maradó és kitelepülő zenészekből összeállt egy fúvószenekar és eljátszották a magyar himnuszt. Ezután a zenészek egy része felszállt a vonatra, egy része itthon maradt, a vonat pedig elindult.”

A Német Nemzetiségi Önkormányzat és Német Nemzetiségi Egyesület a kitelepítés 75. évfordulója alkalmából Makk Ferenc plébánosra emlékezik, aki levélben tartotta a kapcsolatot a Németországba kiűzött hívekkel, és személyesen is találkozott velük, amikor azok újra hazalátogathattak. Makk Ferenc plébános, aki közel fél évszázados budakalászi működése alatt mindvégig kitűnt emberségével, példamutatásával, az elesettek és üldözöttek melletti kiállásával 1997-ben posztumusz „Budakalász Díszpolgára” címet kapott.

A megemlékezés a kitelepítés 75. évfordulójáról, valamint Makk Ferenc plébános emléktáblájának felszentelése 2021. február 21-én (vasárnap), a reggeli 8 órás szentmise után lesz a budakalászi Szent Kereszt felmagasztalása templomban.

Borítóképünkön: Egy német nemzetiségű, magyar állampolgárságú férfi ül szekérre rakott ingóságai közt Budakalászon, Németországba történő kitelepítése idején (Mafirt: Bass Tibor)