Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

A Beszéljük meg! kutyás lakossági fórum véleménylapjai

 

A lakossági fórumon sok ötlet elhangzott, szerettük volna, ha ezeknek nyoma is marad és mindenki leírhatja gondolatait, javaslatait a témában. Alább összegyűjtöttük, hogy milyen felvetések jöttek a résztvevőktől. A véleménylapok eredeti verzióit az oldal alján tekinthetik meg.

Vélemények:

 • „Nagy problémának látom az önsétáltató kutyák ügyét. Rendszeresen látok ilyen kutyákat Szentistvántelepen és nem egyszer láttam kakilni is őket. Persze nem szedték össze maguk után. Az ilyen kutyák a saját házuk táján agresszívebbek is lehetnek, támadhatnak.”
 • „Családi rendezvényekre (Tófutás, Városnap) vinném magammal a kutyámat is.”
 • „Örülnék, ha a Faluház udvara kutyabarátabb lenne. Rendszeresen jövök a gyerekekért kutyával, de nem hagoym őt kint az utcán (frászt kapna, ha kint kötném ki) amíg beszaladok, vagy amíg a gyerek még játszik kicsit a játszótéren. Örülnék, ha nem a tilosban járnék, mert jelenleg beviszem ilyen módon pórázban.”
 • „A beszélgetésen úgy tapasztaltam, hogy a frekventáltan lakott részekre nem gondoltunk kutyafuttatót helyezni, pedig valóban sok esetben „szükség” sétáltatás és lemozgatás történik. Gondoljunk a szürke hétköznapokra is, amikor nincs idő eljutni a tóhoz, de jó lenne elengedni a kutyát futni, játszani.”
 • „Hasznos, érdekes volt a lakossági fórum. Az Eb Ovo-s bemutatkozós részt kicsit hosszúnak találtam.”
 • „A teljes körű kitiltással véleményem szerint a teljes közösséget egymás ellen uszították.”
 • „Kevés utcai kuka van mind gyalogosok, mind kutyások számára.”
 • „Nagyon jó, hogy van ez a fórum.”
 • „A kutyáknak a parkokban helye van.”
 • „Az elmúlt években kutyaellenes lett a légkör. A tó miatt költöztünk ide, sokat sétáltunk ott napi szinten. Aztán többet nem mehettünk oda. Rengeteg új lakosa lett a városnak, sok kutya lett, de már a város a kutyák ellensége lett.”
 • „Nagyon jónak tartottam a fórumot, szinte mindennel egyetértettem az elhangzottakkal. Hajrá!”

Javaslatok:

 • „A kutyagumi ügyét úgy gondolom csak begyűjtéssel (rendészet?) és a gazda pénzbüntetéssel történő kötelezettségével lehetne szankcionálni. (Chip alapján azonosítható lenne a gazda.) Egy-két büntetés után biztos elgondolkodna, hogy hogy oldja meg ezt a jelenséget.
 • „Mindenképp javaslom sűrűn lakott részekre, pl. társasházak közelében is elhelyezni kutyafuttatót. Pl. Hév megállónál is lehetne egy hosszúkás, futós rész.”
 • „Omszk-tó: Időszaktól függő kutyás használat; pl. nov.-márc. hétköznap, napközben. Most (február) teljesen üres, kihasználatlan a tó környéke. Nyáron, hétvégén erőteljesebben korlátoznám. Kutya strand a Szentendrei út felőli részen (József Attila út mentén). Kutya összeírásnál érdemes lenne felmérni, hogy lakásban tartott-e a kutya és hogy szokták-e vinni sétálni.”
 • „Ha felelős kutyatartó vagyok, akkor véleményem szerint pórázon vagy a körülményeknek megfelelően sátálhassak a tónál (is) a kutyámmal. Ezzel kapcsolatban szükség lenne a felelős kutyatartás oktatására és rendszabályozására.”
 • „Több kutyaürülék gyűjtőt, hogy a kutyasétáltatás élmény legyen, ne kelljen a kutyagumis zacskóval sétálgatni.”
 • „A kézfeltartással való jelzést, hogy „Kérem, hívja vissza a kutyáját” szerintem be lehetne vezetni, nagyon jó ötlet.”
 • „A kijelölt kutyafuttatón kívül csak olyan kutya legyen elengedve, aki visszahívható és nem agresszív. Ezt egy vizsgával lehetne biztosítani. Pl. A Lupa-szigeti kutyaiskolában lehessen letenni. Aki átmenne a vizsgán, az kapna egy bilétát, hogy sétáltathat póráz nélkül.”
 • „A kutyások vállaljanak park takarítást 2-3 havonta, amikor összeszedik a parkokban a kutyagumit. 🙂 Reméljük, időről-időre kevesebb lesz.”
 • „Budakalászon is szükség lenne kutyás egyesületre.”
 • „Szeretném, ha visszavihetném a kutyámat a tóra. Lehetne ott egy kis elkerített rész, ahol a kutyák fürödhetnének is. Állatnak és gazdinak is felüdülés és kikapcsolódás a tó körüli séta. Pl. a nudisták helyén.”

Véleménylap 1

Véleménylap 1 folytatás

Véleménylap 2

Véleménylap 3

Véleménylap 4

Véleménylap 5

Véleménylap 6

Véleménylap 7

Véleménylap 8

Egy lakos a Budakalászi kutyások Facebook csoportban tett javaslatot az új szabályozás kapcsán:

Rendelettervezet

1. preambulum – miért fontosak a kutyák és a kutyások budakalásznak? 

2. az önkormányzat szerepvállalása
* a kutyákat veszélyeztető környezeti tényezők megfelelő kezeléséről
– a toklásszal fertőzött területek karbantartása (időben legyen lenyírva és összeszedve)
– a kutyafuttatók környékének tisztasága, a környék karbantartása (a hulladékok rendszeres gyűjtése)
– tájékoztatás a vadászati és veszettségi információkról – minél közvetlenebbül
– fagyott és téli utak állatbarát anyaggal való “sózása”
– a lakosság állatbarát “útsózásra” nevelése
– a rágcsálóirtás nem méreggel történő kivitelezése, mely veszélyeztetheti mind a kutyák, mind egyéb társ- és vadállatok életét és egészségét
* kutyabarát helyek kommunikációja a médiafelületeken – honlap, újság
* kutyák részvétele a közösségi eseményeken – jelölése és tágítása a kutyabarát eseményeknek
* új kutyatulajdonosoknak felelős kutyatartó oktatási csomag biztosítása
* a kutyafuttatók fejlesztése – mezők / kutyabarát helyek megtartásának lehetősége.tervezése  és nyomonkövethető fejlődés és célok, elkerített kutyás strand létrehozása
* a kutyás közösség bevonása a közösség terek, parkok állatbarát tervezésébe
* gazdinevelő tájékoztatási táblák kihelyezése. Kutya az ember legősibb barátja – kutyabarátkozós és a kutya viselkedéséről tanító program iskolásoknak illetve öregek támogatása kutyás programokkal, akár a helyi kutyaiskolák bevonásával
* aktív fejlesztése a kutyabarát város koncepciónak
* Felesleges szaporulat megelőző akciók állatorvos bevonásával, rászoruló lakosság támogatása, akár időszakos akciók keretében
* Kutyák microchip-pel történő ellátásának ellenőrzése, ennek támogatása az esetlegesen rászoruló lakosok részére
* Kutyák veszettség elleni immunizálásának ellenőrzése, ennek támogatása az esetlegesen rászoruló lakosok részére
* Állatvédelmi oktatás és érzékenyítés, a kutyák megfelelő tartásának és a kutyákkal szembeni megfelelő viselkedés oktatása óvodától kezdve egészen a középiskolás korú diákokig, kötelező jelleggel, akár erre szakosodott egyesületek bevonásával.
* A rendészet feladatainak kibővítése, vagy erre kinevezett felügyelő kinevezése az állatvédelmi törvény betartásának ellenőrzésére, a lakosságtól érkező ilyen jellegű ügyek kivizsgálására és kezelésére (pl: folyamatosan láncon tartott vagy kennelbe zárt kutyák tulajdonosainak felszólítása, egyéb módon rosszul tartott állatok (nem feltétlenül csak kutyák) ügyeinek kivizsgálása, a jegyzőnél/kormányhivatalnál eljárás kezdeményezése.
* a helyi állattartási rendelet kibővítése az állatvédelmi törvényben foglaltaknak megfelelően (a kérés oka, hogy bár az állatvédelmi törvény betartása helyi rendelet hiányában is kötelező, azonban a lakosság tipikusan a helyi rendeletet olvassa el, nem pedig az összes vonatkozó elvárást. Ha ez nem megoldható, akkor ezzel kapcsolatos tájékoztató elhelyezése a weboldalon)., illetve a kutyatartók jogainak rögzítése a kötelezettségek mellett.

3. a kutyás közösség szerepvállalása a kutyák megfelelő, kulturált tartása, sétáltatása, közösségi szocializálása
– a kutyák gazda nélkül történő közterületre kerülésének megakadályozása (törvényben rögzített kötelesség, azonban fontos a valós betartása ahhoz, hogy a nem kutyás közösség is komfortosan érezze magát)
– évszakonkénti ürülékgyűjtő akciók
– közösségi szemléletformáló akciók
– az önkormányzati program figyelése, fejlesztése
– Kutyások egymás közötti információcsere, segítségadás, tájékoztatás.
– Nem megfelelő kutyatartás, állatvédelmi törvénybe ütköző vagy társadalmilag nem elfogadott vagy veszélyes tartás bejelentése az – Önkormányzat/Rendészet/erre kijelölt felügyelő felé
– idősek, rászorulók állatainak támogatására programok szervezése, igény esetén (ezen esetleg érdemes lehet elgondolkodni, akár időszakos programok keretében, nem kötelező jelleggel)