Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. szeptember 21. kedd | Máté, Mirella napja

Hírek

 

A bölcsődei térítési díjakból rászoruló családokat támogat majd az önkormányzat

2020. április 28.

Szeptembertől az átlagos és az annál jobb jövedelmi helyzetben lévő családoknak a bölcsődei szolgáltatások után Budakalászon is térítési díjat kell fizetniük. A rövidesen a képviselők elé kerülő rendelettervezetről még a május 8-án esedékes bölcsődei beiratkozások előtt – a veszélyhelyzet idejére kapott jogkörében eljárva – hoz döntést dr. Göbl Richárd polgármester.

A budakalászi bölcsődékben mindeddig kizárólag az étkezések költségeihez kért hozzájárulást a szülőktől a fenntartó önkormányzat, szeptembertől azonban a családok anyagi lehetőségeitől függően a napközbeni gondozás után is kell majd térítési díjat fizetni.  A városvezetés úgy tesz javaslatot a bölcsődei térítési díjak szeptembertől esedékes bevezetésére, hogy az ebből befolyó összeget teljes egészében a koronavírus járvány miatt különösen nehéz helyzetbe kerülő budakalászi családok támogatására fogja fordítani. Fontos körülmény, hogy az átlagosnál nehezebb anyagi körülmények között, illetve nehezebb helyzetben gyermekeket nevelő családok továbbra sem fizetnek bölcsődei térítési díjat.

A bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátásáért fizetendő gondozási díj bevezetése nem új keletű gondolat Budakalászon, hiszen már a 2015-ben készült gazdasági programban is szerepelt azzal, hogy az Önkormányzat teherbíró képességétől függően várható a bevezetése. Az önkormányzatokat sújtó központi kormányzati elvonások (gépjárműadó eddig helyben maradó részének elvonása stb.) közismertek, a térítési díj bevezetésének szükségessége ezért került be az előzetes képviselői véleményezésre megküldött és nemrég elfogadott 2020-2024-es Gazdasági Programba is.

Budakalászon sávosan 0-tól 1000 Ft közötti napi térítési díjakat állapít meg a rendelettervezet.
Az ország más településein – így a környező településeken – a bölcsődei gondozási díj régóta jelen van: Ürömön például 1350 Ft/fő/nap, Vácott 1300 Ft/fő/nap, de Budapest több kerületében, vagy akár Szentendrén és Pomázon is hosszú ideje fizetni kell a bölcsődei szolgáltatásért. Budakalászon a térítési díj mértéke a család egy főre jutó nettó jövedelme alapján lesz meghatározva. A bölcsődei térítési díjakból befolyó bevételből a rászoruló családokat támogatja majd az önkormányzat.