11 °C

Budakalász

2020. május 31. vasárnap, Angéla, Petronella napja

Hírek

 

Új ellátási rend: Egészségház

2020. március 14.

A fogorvosi rendelés igénybevételének jelenlegi szabályait itt olvashatják>>

A budakalászi polgárok egészségének védelme és a magyar járványügyi rendelkezések hatékonysága érdekében a mai naptól új ellátási rendet léptetünk életbe a felnőttellátásban is.

A felnőttorvosi rendelőkben is a megszokottól eltérően, kizárólag sürgősségi betegellátás vehető igénybe.

Kérjük, NE induljon el a rendelőbe csak sürgős, telefonon nem intézhető esetben!

A receptkiadás kizárólag elektronikus formában történik, receptet kérni telefonon és írásban, a rendelő falára kihelyezett postaládában lehet.

Személyesen NEM lehetséges a receptkérés.

Hétfőtől-péntekig a rendelési idők az alábbiak szerint alakulnak:

7.00-12.00 óráig – dr. Pető István rendel, sürgős esetben ellátja saját és  dr. Gál Katalin betegeit – dr. Gál Katalin telefonos háttérellátást biztosít.

12.00-17.00 óráig – dr. Kiss Edina rendel, sürgős esetben ellátja saját és dr. Sulyok András betegeit – dr. Sulyok András telefonos háttérellátást biztosít.

Hévégén és hétköznap rendelési időn túl az ügyeleti ellátás egyelőre a megszokott módon biztosított.

Az orvosok telefonszáma változatlan:

Dr. Kiss Edina +36 (26) 340 075

Dr. Pető István +36 (26) 343 364

Dr. Gál Katalin +36 (26) 341 815

Dr. Sulyok András + 36 (26) 343 364

Kérjük, NE JÖJJÖN a rendelőbe a veszélyhelyzet alatt az alábbi ügyekben:

A fogorvosok is kizárólag sürgősségi betegellátást végeznek, rendeléseik átalakításáról hamarosan további információt közlünk.

A Budakalászi Hírmondóban meghirdetett tavaszi preventív szűréseket az Egészségklub bizonytalan ideig elhalasztja.

Kérjük, kísérjék nyomon a híreket az http://www.budakalasz.hu/koronavirus oldalon.

—————————————————————————————————————————

A gyermekorvosok március 18-i tájákzotatása, mely az ÁNTSZ legfrissebb információit tartalmazza

Kedves Szülők, Gyerekek!

Az ÁNTSZ ismételt hivatalos felszólítása (és személyes megkeresése) után, a közösségünk védelme érdekében akövetkezőkről tájékoztatom Önöket:

A rendelőben légúti panaszokat mutató (láz, torokfájás, orrfolyás, fülfájás, köhögés) gyermeket csak szabályosan elkülönített módon, és csak nehézlégzés esetén lehetne vizsgálni, hiszen minden ilyen panaszokat mutató egyén esetében felmerülhet a koronavírus fertőzés.
Tekintettel arra hogy a budakalászi gyermekorvosi rendelőnek nincsen elkülönítő helysége, jelen határozatok értelmében a légúti tüneteket mutató gyermekek ellátása a budakalászi rendelőben nem lehetséges.

A légúti megbetegedést mutató betegek otthoni vizsgálata szigorúan tilos.

Telefonon és e-mailben továbbra is folyamatosan a rendelkezésükre állok, konzultációt követően recepteket kiadjuk.

Légúti tünetekkel rendelkező, és nehezített légzést mutató gyermekeknél (légzésszám több mint 60 percenként, a gyermek használja a légúti segéd izmait, légzésnél kirajzolódnak a bordái, fulladás érzése van) az Oszágos Mentőszolgálat értesítendő, illetve a gyermek a Szent László kórházba szállítandó.

Megértésüket köszönöm: Dalloul Hicham

(forrás: ÁNTSZ :
3. Az alapellátó praxisok dolgozói gondoskodjanak arról, hogy légúti fertőzésre utaló tüneteket (láz, köhögés, torokfájás és nehézlégzés) mutató beteg lehetőség szerint ne keresse fel személyesen a háziorvosi rendelőt. A lehető legtöbb beteget távkonzultáció (telefon, e-mail, facebook) keretein belül lássák el. Szükség esetén a légúti tünetet mutató beteg vizsgálata kizárólag megfelelően elkülönített módon történjen.
4. Amennyiben a páciens légúti tünetekkel (láz, köhögés, torokfájás), de nehézlégzés nélkül a rendelőhöz érkezik, akkor az alapellátó praxis személyzete jogosult a pácienst arra utasítani, hogy térjen vissza otthonába és az ellátást távkonzultáció keretein belül folytassák. Az ellátás tehát nem tagadható meg, hanem távkonzultáció keretén belül folytatható. Ugyanez a helyzet minden olyan páciens esetében, akiknek személyes vizsgálata nem tűnik feltétlenül indokoltnak.
5. Szakorvosi konzíliumot csak halaszthatatlan, akut esetben kérjenek a háziorvosok. Amennyiben szakorvosi konzíliumot kérnek, minden esetben fontolják meg a telefonos konzultáció lehetőségét.
Népegészségügyi Osztály
2000 Szentendre, Városház tér 1., Pf.: 217. Telefon: (26) 310-149 (26) 310-159 E-mail: antsz.szentendre@pest.gov.hu
Koo
Web: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest

6. Akut légúti tünetekkel rendelkező pácienst otthonában vizsgálni tilos. Ha nincs a páciensnek nehézlégzése, akkor telefonos távkonzultáció történjen. Ha a páciensnek nehézlégzése van, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni.)

A gyermekorvosok március 15-én kiadott közleményét alább olvashatják.

Tisztelt Szülők!

A ma kézhez kapott Miniszteri utasítás értelmében tájékoztatom Önöket, hogy a holnapi naptól a rendelőben, egészségügyi ellátást csak akkor végzünk, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Tervezett, halasztható ellátásra nincs lehetőség (pl. jogosítvány, hosszabb ideje fennálló panaszok stb.)

Sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek listáját a 52/2006. (XII. 28 .) EüM rendelet szabályozza.

Ide tartoznak többek között – teljesség igénye nélkül – a traumás sérülések, vérzések, vérmérgezések, egyes infektológiai helyzetek, légzési elégtelenség, akut hasi kórképek, ritmuszavarok, eszméletlenséggel járó állapotok, mérgezések,

A legtöbb kórkép ezek közül nem az alapellátó orvosokra tartozik, esetleg mentőhívást indokolnak (balesetek, és ebből adódó kórállapotok, eszméletlenség, akut nehézlégzés). Más betegségek súlyosságának, potenciális életveszélyességének megítélése pedig laikusoknak igen nehéz.

A fentiekre is tekintettel 2020.03.16-tól a panaszokat, és a megjelenés szükségességét előzetesen e-mailen, vezetékes telefonon, vagy mobiltelefonon (ez utóbbin kérem valóban indokolt esetben hívjanak, mert a megnövekedett telefonforgalom mellett nehezen lesz kivitelezhető a védekezésben folytatott egyéb aktív részvételem), amely alapján megítéljük az orvos-beteg találkozás sürgősségét. A fenti módokon mindenképpen egyeztethetnek az ellátás szükségességéről. A rendelőbe csak ezek után lehet érkezni.

Biztosan nem tartozik a fenti kategóriába
– krónikus ortopédiai, bőrgyógyászati problémák
– Felső légúti fertőzések láztalanul
– Láz 2 napon belül, egyéb tünet nélkül. 6 hónapos kor után
– Hányás, hasmenés egyéb tünet nélkül, megfelelő folyadékpótlás mellett

Mindenképpen sürgős ellátást igényel a 6 hónapos kor előtt jelentkező láz, eszméletlenség, tarkókötöttség, tudatállapot változás, nem elnyomható kiütések megjelenése a végtagokon.

A rendelő ajtaja zárva tart. A betegeket a korábbi tájékoztatásnak megfelelően egyenként engedjük a váróba.
Ha lehet foglaljanak időpontot előre a panaszok feltüntetésével!

Mivel a védőoltásokról még döntés nem született, jelenleg azt az álláspontot képviselem, hogy különösen 1,5 éves kor alatt, ha nem adjuk be az oltásokat, akkor egyéb, veszélyes betegségeket nem tudunk megelőzni. Így a tanácsadásokat korábbi bejegyzésem szerint megtartjuk! Kérem együttműködésüket!

Megértésüket köszönöm.

Dr. Tordas Dániel és Dr. Dalloul Hicham

—————————————————————————————————————————

A budakalászi gyermekorvosok március 14-i közleményét alább olvashatják.

KEDVES SZÜLŐK ÉS GYEREKEK!

Az új típusú koronavírus járvány megfékezésére a kormányzat által kihirdetett veszélyhelyzet és a deklarált személyes izolációs ajánlások alapján új, egyéni eljárásrendet vezetünk be rendeléseinken. Az intézkedések az Önök, gyermekeik és a lehetőség szerinti minél tovább fenntartható alapellátás biztosítása céljából történnek.

Mivel A fertőzések átadásának különösen kedveznek az orvosi várótermek, az ott zárt helyen történő várakozások, EZÉRT 2020.03.16-TÓL A KÖVETKEZŐ VÁLTOZÁSOK LÉPNEK ÉLETBE

BETEGRENDELÉS

– KORONAVÍRUS GYANÚ esetén TILOS A RENDELŐBE JÖNNI! Telefonon kell egyeztetni velünk, vagy a zöldszámot (06-80/277-455, 06-80/277-456) hívják!

– A VÁRÓTERMET LEZÁRJUK. Csengőre Adrienn/Elvira kinyitja az ajtót. A betegek beengedése egyesével történik.

– Az ONLINE IDŐPONTFOGLALÁST (drdalloul.hu, drtordas.hu) átmenetileg visszaállítjuk. 10 percenként lehet jönni, az utolsó órában csak előzetes egyeztetés alapján fogadunk betegeket, az utolsó fél órát pedig kizárólag sürgős esetekre tartjuk fenn!

– Kérünk mindenkit, hogy KIZÁRÓLAG INDOKOLT ESETBEN JÖJJÖN, jelenleg a halasztható megbeszéléseket, régóta fennálló panaszokat e-mailben egyeztetjük. Amennyiben bizonytalanok az orvosi vizsgálat indokoltságát illetően e-mailen/rendelői vezetékes telefonon tudunk egyeztetni. A mobil számainkon is kérjük indokolt/sürgős esetben hívjanak napi 40-50 telefont nem tudunk kezelni.

– Az egészségügyi személyzettel való KONTAKTUS SZINTÉN MINIMALIZÁLÁSRA KERÜL: a rendelőben tartózkodás várhatóan 3-5perc lesz, csupán a legszükségesebb vizsgálatokra, kikérdezésre, terápiás javaslatokra korlátozódik.

– Betegek után felületfertőtlenítést végzünk, a jelenleg elérhető védőfelszerelésekben dolgozunk.

– Kérjük, hogy mindenki a rendelőbe lépés előtt KÉSZÜLJÖN FEL AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE (ezt nem csak járvány esetén fontos tudni!):

miért érkezett, mi a panasza
mióta tart
kivel érintkezett
mit tett eddig a gyógyulás érdekében
– Mivel az oktatási intézmények zárva tartanak, vagy ha nem, akkor lehetőséget biztosítanak a gyermek távolmaradására, IGAZOLÁST NEM ADUNK KI.

– TÁPPÉNZ KIZÁRÓLAG BETEGSÉG ESETÉN ADHATÓ. Azokban az esetekben, amikor a szülő nem tudja megoldani a gyermekfelügyeletet és emiatt maradna otthon, akkor táppénz NEM adható (rendelet írja elő).

– PAPÍR ALAPÚ RECEPTET NEM ADUNK KI. E-RECEPT kerül kiállításra, amelynek kiváltásához a gyermek TAJ számára és a személyi igazoványunkra van szükség 14 éves kor előtt is?

– Az egyetlen papír alapú igény a BEUTALÓ lehet, ez a távolról igényelt e-receptekkel együtt e-mailen kérhető. A beutaló szükségesség továbbra is orvosi egyeztetést igényel. A beutalók átadását kizárólag a mindenkori rendelés utolsó 15 percében van módunk teljesíteni, miután visszajeleztünk annak elkészültéről.

– A NEM A PRAXISUNKHOZ TAROZÓ BETEGEK A RENDELÉST CSAK OLYAN ESETEKBEN KERESSÉK, AMIKOR A SAJÁT ORVOS RENDELÉSI IDEJÉNEK MEGVÁRÁSA EGÉSZSÉGKÁROSODÁSSAL FENYEGETNE. Ha esetükben ez fennáll, fogadni kizárólag a mindenkori rendelés vége előtt 30 perccel tudjuk.

TANÁCSADÁS

Amiatt, hogy egyszerre 2 családnál több ne legyen a váróban az alábbiakat kérjük figyelembe venni:

– EGY GYERMEKKEL CSAK EGY HOZZÁTARTOZÓ JÖHET

– a megadott időpontokra pontosan érkezzenek, aki késik, új időpontot fog kapni, ezáltal is kerülve a nagyobb létszám kialakulását a váróban

– KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOKAT (KÜLÖNÖSEN 1 ÉVES KOR ALATT!) TERVEZETTEN NEM HALASZTJUK, hiszen az a célunk, hogy a védőoltással megelőzhető betegségeket se kapják el a csecsemők!

Sokszor kérdezik, hogy nem gond-e, hogy most oltunk, hiszen a védőoltás gyengíti az immunrendszert. NEM! A védőoltás NEM gyengíti, így nincs befolyással arra, hogy jelenleg koronavírus járvány van-e. Influenza szezon vagy helyi bárányhimlő “járvány” esetén sem halasztjuk a védőoltások beadását, nincs ez így másként most sem.

Kérjük a fent leírtak elfogadását, az együttműködést.

Köszönettel:
Dr. Dalloul Hicham, Dr. Tordas Dániel
csecsemő- és gyermekgyógyász