Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

A budakalászi idősek helyzetéről beszélgettünk

2023. október 02.

Október elsején volt az Idősek világnapja. Janurikné Csonka Erikával, a Kalászi Idősek Klubja igazgatójával beszélgettünk arról, mit jelent ma az a szó, hogy idős, ki számít idősnek és milyen élethelyzet jellemző az idős korra.

Janurikné Csonka Erika, fotó: Hartl-Nagy Tamás

Az idős kort sokan a nyugdíjaskorhoz kötik, de valóban érdemes onnan számolni?

A nyugdíjas egy gyűjtőfogalom. Kort is jelent, jelenthet krízist is, hiszen korábban mindenkinek megvolt a maga munkája, és nagyon nehéz akár egy egyetemi tanári szerepből, de bármilyen szakmából nyugdíjassá válni. Ha idősekről beszélünk, akkor hajlamosak vagyunk hasonlóságokra gondolni, holott az idősek csoportja nagyon színes, hiszen ekkorra már a lehető legkülönfélébbek és legszínesebbek az életutak.

Az Idősek Klubja igazgatójaként hogyan látja, mit jelent ma idősnek lenni?

Hétfői beszélgetőkörünkön gyakori téma, hogy az időseket miben érdemes megerősíteni. Az idős korig átélt, sokszor halmozódó veszteségélmények megélése közben nehéz azt érezni, hogy egyedi és hasznos vagyok, nem pedig az idősek csoportjának egy tagja. Boldizsár Ildikó Mesék boldog öregekről című mesekönyvből szoktam felolvasni a csoportnak és utána átbeszéljük a szöveg mondanivalóját. A mesék arról szólnak, hogy kinek milyen tudása van, a mindennapi életben való eligazodás hatalmas érték. Unokákra való vigyázásban, unokák szeretésében nagyon hasznosak az idősek, de itt a klubban sokan túl vannak már súlyos betegségeken is. Szívinfarktus, élet-halál közötti élmények vagy akár a házastárs elvesztésének megélése. Gyakran a feleség halála után jön a betegség és onnan kell visszatérni. Az idősek klubja egy befogadó hely, egy sokszínű virágcsokor. Új környezetben, új emberek között kicsit könnyebb az értékeinket megélni. Az idősek sokkal megértőbbek, mert az élet gondjai között élnek. Szédülés, magas életkorból származó nehézségek megélése közben felerősödik az empátia.

Milyen körülmények között élnek a kalászi idősek? Mik a jellemzők?

Sokan özvegyek. Abba kevesen gondolnak bele, hogy egy 80-90 éves ember gyereke általában 60-70 éves és élnek kalászon 90 éves kor felettiek is. A klubban a legidősebb most 97 éves. Ez azért érdekes, mert a gondozási munkát nem mindig bírja egy 70 éves, aki már azt éli meg, hogy csökken a fizikális teljesítőképessége, sőt, ilyenkor már jelentkeznek a krónikus betegségek is. Bár az unokát mindenki nagyon várja, de ha minden úgy alakul, ahogy azt elsőre elképzelnénk, akkor egy 80 éves ember unokái is felnőttek lennének. Ha az unoka későn érkezik, az sok esetben nagy segítség, hiszen a kisgyerekek körül, akár a kisgyerekek szeretésében is mindig megtalálják a helyüket az idősek is. Sokan költöztek Budakalászra, akikhez később érkezik az idős szülő. Egy ilyen eset teljes újratervezés, hiszen a régi ingatlan eladása után sokan egy elszeparált lakrészbe kerülnek, de az is előfordul, hogy az új családnak a teljes ház kell és nincs lakrész, hanem szoba van, de lehet, hogy még szoba sincs. Így Budakalászon laknak olyan idősek is, akik most érkeztek és új kapcsolatokat keresnek. Erre remek hely az idősek klubja. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy Budakalász lakossága is idősödik.

Az idős korban tehát hangsúlyosak a krízisek.

Minden idős élt már át komoly veszteségeket. Az élettárs, a munka, de a legidősebbeknél a szintén idős gyerek elvesztése sem ritka esemény. A fizikális teljesítőképesség visszaesése is egy veszteség és egy-egy betegség is okozhat komoly krízishelyzetet. Egy gyászesemény után gyakori, hogy az emberek elakadnak, mumifikálják magukban a halottat azzal, hogy különböző narratívákat mantráznak magukban. Ha viszont túljutnak a krízisen, tovább fejlődik a személyiségük. Erikson személyiségfejlődés elméletében minden fejlődési korszaknak megvan a maga krízise. Az időskor a kétségbeesés és az énintegritás küzdelme. A visszatekintés mellett beindul az önmarcangolás: jól csináltam? Egy akár ötven évvel ezelőtti döntésen rágódnak, a kétségbeesett helyzetből visszatekintve gyakran kudarcosnak ítélik meg az életutat, értéktelennek az életet, hiszen csak nyolc osztályra volt lehetőség, mert reggelente menni kellett az állatokhoz, vagy a földre markot szedni. A fejlődési krízis egy kihívás, amelynek a személy meg kell, hogy feleljen. A megoldott krízis egészséges személyiségfejlődéshez vezet, a megoldatlan pedig elakadáshoz. Egy évvel ezelőtt még kiment a kertbe és megkapálta a veteményest, ma már hívni kell valakit. Ezek komoly veszteségek és kiemelten fontos a lelki támogatás. Gondozatlanná válik a kert, a lakás. Segítség kell a mosogatásban, teregetésben, vasalásban, ügyintézésben. A gondozónak, legyen professzionális vagy családtag, úgy kell dolgoznia, hogy az idős ne azt érezze, hogy ő haszontalan, értéktelen, hanem ellenkezőleg, lelki támogatást kell nyújtani. A krízisekkel való megküzdés viszont természetes folyamat. A fókuszpont áthelyezésében, amit átkeretezésnek is hívunk, az értékekre való rávilágítás kulcsfontosságú. De előfordul, hogy az idős ember a kilencven éves szülő folyamatos gondozása miatt elköltözik otthonról, a házát pedig elfoglalja az újabb generáció.

Mit jelent a közösség, miben nyújthat támogatást?

Az élet nem úgy hozta, nem tudtam tanulni, nevelőszülők neveltek, tehát hátrányból kellett felépítenie magát és a hasonló narratívák mögött hatalmas értékek vannak. Ha a krízist nem éljük meg, hogyan erősödjünk meg? Új dolgot tanulunk. Viktor Franklnak van egy nagyon jó mondása: „Néha éppen egy rendkívül súlyos külső helyzet nyújt alkalmat arra, hogy az ember bensőleg túlnöjjön saját magán.” Viktor Frankl a náci időkben született, az egész családját elvitték koncentrációs táborba, csak ő maradt és a testvére. Viktor Frankl lett az egzisztencialista pszichológia megteremtője, kilencvenkét évet élt. Nekem ő a mérvadó. De nyúlhatunk a Bibliához is. Józsefet eladják a testvérei: micsoda krízis! Saját testvérei kútba dobják, aztán eladják rabszolgának húsz ezüstért: micsoda trauma! Aztán saját népének megmentője lesz és ő maga is kimondja, mikor újra találkozik éhező testvéreivel, akik Egyiptomba jönnek élelemért, hogy ne bánkódjatok, mert, ha nem történt volna meg, akkor én most nem tudnék segíteni. Mit kezdek a traumával? Megküzdök és azt mondom, hogy fejlődtem általa, vagy kihozhatom magamból a szorongás által az összes kényszerbetegséget, fóbiákat, depressziót? Mit kezdek ezzel? Előre nézek és azt mondom, hogy hasznos volt. Akinek felhívjuk a figyelmét a belső értékeire rácsodálkozik, mert neki természetes, hogy az van.

Milyen élet alakulhat ki az időskor kríziseinek megélése után?

Előfordult, hogy megkértem a csoportot, mondjanak három jó dolgot, ami az életükben történt. Hurrá elváltam, megözvegyültem. Mert hetvenéves kor után is hatalmas az igény az intimitásra, a társra és vannak, akik ekkor találják meg, még az idősek klubjában is alakulnak szerelmek. Sokan élvezik az özvegységet, mert egész életükben beledumáltak az életükbe, most meg végre maguk dönthetnek. Vannak hasonló sorsok, nem vagyunk egyedül és a poszttraumás növekedés is létezik, azaz a nehézségek után megerősödünk. Aki hívő, annak még könnyebb, hiszen akinek már senkije sincs, egy gyülekezetben is közösségre találhat.

Mit gondol az aktív idős korról, ami most a csapból is folyik? Mennyire nyomasztó egy ilyen elvárás?

Egy ideig megy, hatvanöt éves kortól hetven akárhányig lehet, hogy hegyet mászok, számítógépezek és új dolgokat tanulok meg. Aztán van olyan időszak is, amikor a passzivitásban keveredik a lustaság azzal, hogy lehet, hogy már nem is bírom. Mindenki tudja, hogy a fizikai aktivitás jó lenne, itt az idősek klubjában is van lehetőség tornára, de nehéz kiugrani a fotelból és lehet, hogy ehhez kell egy lökés a környezettől is. Természetes dolog, hogy az idős elfáradt, nem bír annyit, hogy pár éve még hatalmas buli volt lemenni a Balatonra, most meg már nem úgy megy. Viszont, aki eljön ide a klubba, annak minden nap lesz valami, ami az ide látogatónak fontos lehet. Az idős kort tehát különböző szakaszokra érdemes bontani, általánosítani pedig nem érdemes. Hatvanöt éves még nyugdíj mellett dolgozik, aktív szerepe van a családban is, besegít az unokánál, háztartásban is. Főzés, hétvégi ebéd, majd hetvenöt év után, akiknek addig nem is jelentkeztek, azoknál is jönnek a nehézségek. De ha valaki nem bírja, annak bejön a külső segítség, ott van a család vagy ha nincs, akkor is el lehet jönni ide, a klubba, de ha már az sem megy, akkor ott van a házi segítségnyújtás lehetősége, ami Budakalászon szintén elérhető. Az önkormányzat erős szociális intézményrendszert működtet, a városvezetés elkötelezett az idősek támogatása mellett.

Urbán Ákos

Október 16-tól november elejéig látható az Kalászi Idősek Klubja tagjainak kiállítása, melyet a Tájoló Szociális Egyesülettel együttműködve került megszervezésre. Különleges kézimunkák, hímzések, kézzel készült dísztárgyak, festmények tekinthetők meg. Lehetőség nyílik az egyik klubtag verseinek elolvasására, gasztronómiai különlegességeket is meg lehet majd nézni és kóstolni. Várunk minden érdeklődőt. A belépés díjtalan.

A Kalászi idősek Klubjába nappali ellátásra, kiszállított (1000 Ft/fő/nap) vagy helyben fogyasztott (805 Ft/fő/nap) meleg ebédre vagy házi segítségnyújtásra az alább elérhetőségeken lehet jelentkezni:
• személyesen hétköznapokon 7- 15 óra között a Táncsics u. 19. sz. alatt,

• telefonon a +36 (26) 341-435 vagy a +36 70 451-3696 mobilszámon

• illetve a kalasziidosek.klubja@budakalasz.hu email címen.