Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

A Ciklámen utca és a Faluház között új gyalogos-kerékpáros kapcsolat épül

2024. február 21.

Nyárra elkészül a Ciklámen utca felőli gyalogos és kerékpáros összeköttetés. A korábban elhanyagolt környéken új közösségi terek és parkok jöhetnek létre megfelelő közvilágítással.

A decemberben elfogadott új Helyi építési szabályzat és Szabályozási terv jelentős fejlesztéseket indíthat el a város központjában. A Lenfonó területén, illetve környékén új közösségi terek, parkok jöhetnek létre, új közlekedési kapcsolatokkal. Ezek pályázati forrásból és az  Önkormányzat saját költségvetéséből valósulnak meg.

A Ciklámen utcai átjáró és a Faluház udvarának fejlesztési terveit novemberben lakossági fórumon mutattuk be. A szabadtéri színpad megépítését is magába foglaló beruházás az idén valósulhat meg, csakúgy, mint a Ciklámen utca felőli új gyalogos és kerékpáros összeköttetés.

Ez utóbbi beruházás keretében új gyalogos és kerékpáros kapcsolat alakul ki Szentistvántelep és a városközpont között, megfelelő közvilágítás kiépítésével. A Ciklámen utca felől egy új, éjszakára zárható kapun keresztül lesz megközelíthető a Faluház udvara, illetve a Lenfonó HÉV-megálló is. A rövidebb, kényelmesebb útvonal révén jelentős részben tehermentesül a Szentendrei út mellett haladó, állami kezelésben lévő szűk és rossz állapotú járda.

Gyorsan, kényelmesen, biztonságosan

A beruházás keretében új gyalogos és kerékpáros kapcsolat alakul ki Szentistvántelep és a városközpont között, megfelelő közvilágítás kiépítésével. A Ciklámen utca felől egy új, éjszakára zárható kapun keresztül lesz megközelíthető a Faluház udvara. A rövidebb, kényelmesebb útvonal révén jelentős részben tehermentesül a Szentendrei út mellett haladó, állami kezelésben lévő szűk és rossz állapotú járda.

A kármentesítést nem érinti

A Lenfonó-szennyezés kármentesítési javaslatát készítő szakértőkkel is egyeztettük a terveket. Ahogyan a talajszennyezés feltárásáról február elején tartott lakossági fórumon is elhangzott, a gyalogos-kerékpáros utat nem érintik a reményeink szerint hamarosan elkezdődő kármentesítési munkálatok.

A zöldfelület is megújul

Az átjáró kiviteli terveihez tájépítészi terv is készült, hogy a jelenleg bozótos, elhanyagolt területen a zöldfelület is megújuljon. A nyomvonalba eső és közelében lévő beteg, balesetveszélyes fákat ki kell vágni. Mivel saját önkormányzati területről van szó, az ehhez szükséges engedélyt nem Budakalász, hanem a Kormányhivatal által kijelölt hatóság adta meg. A kivágott fákat természetesen pótolni kell.

A munkálatok nyárra befejeződnek

A Képviselő-testület februári rendkívüli ülésén érvényesnek és eredményesnek nyilvánította a „Faluház kertjét a Ciklámen utcával összekötő gyalogos és kerékpárosút építése és környezetrendezése” beszerzési eljárását. A pályázaton győztes BAU-VIP GENERÁL Építőipari és Szolgáltató Kft. szakemberei a szerződéskötést követő öt munkanapon belül átveszik a munkaterületet. A teljesítési határidő 80 naptári nap, melybe a sikeres műszaki átadás-átvétel is beletartozik, így nyárra befejeződhetnek a munkálatok.

Az egykori szövőgyár területén és környékén új közösségi terek, parkok és közlekedési kapcsolatok jöhetnek létre. Az első ütemben a Ciklámen utca és a Faluház udvara között gyalogos-kerékpáros útvonal épül és a jelenleg bozótos, elhanyagolt területen a zöldfelület is megújul.