Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

A cseresznyefa teológiája

2018. április 17.

Szentistvántelep tavasszal a legszebb, amikor a cseresznyefák virágai minden utcát a tavaszi öröm szépségére festenek. Nemeshegyi Péter atya mondatai jutnak eszembe, aki Japánban volt misszionárius. Ott, ahol az időjárás-jelentés bemondja, hogy merre felé van a cseresznyevirágzás. És az emberek elmennek megcsodálni ezeket a szép virágokat.

Élni jó. Ezt hirdeti a cseresznyefa, hiszen virágzása és gyümölcse Isten üzeneteként van jelen. Azt is tudatja, a világ nem megvásárolható.

Egy felmérésben az óvodás korosztály azt mondta, hogy a csirke a boltban fóliában terem. És tudjuk, hogy az áruházak télen – nyáron ontják magukból a dinnyét, banánt, uborkát, a csomagolt húsokat… Mindent csak pénzért. Minden megvehető.

A cseresznye az más. Terem a fán. Virágjával és termésével ajándékoz meg minket.

Basó költeménye jut még itt eszembe:

„Nézd csak, nézd! Pásztortáska virágzik ott, annál a sövénynél.”

Ez az egész vers. Az ember mégis megérzi, hogy Basónak, aki nagy szegénységben élt és aki folyton vándorolt, egy tavaszi napon a sövény mellett elhaladtában, mekkora öröme telt abban a senki által észre nem vett kis fehér virágocskában. De találkozik vele, rátalál, megrendül, megérzi benne a nagy, teremtő ősenergia jelenlétét és elcsodálkozik.

Jézus mondja: „Nézzétek az ég madarait, nem vetnek, nem aratnak, csűrökbe sem gyűjtenek. Mennyei atyám gondozza őket. Nézzétek a mező virágait. Salamon összes pompájában nem volt olyan szép, mint egy közülük.”

Nem lehet a cseresznyevirágzást jogdíjasítani, az a virág mindenkinek nyílik. Bárki arra jár, láthatja és nem lehet belépőjegyet szedni az örömért, amit a virág nyújt.

Talán fura lenne, ha valaki a cseresznyefáját sövénnyel venné körbe, hogy senki ne lássa a virágzást. Értetlenül néznénk, ha a ház gazdája letépkedné a virágokat, hogy másnak ne legyen szép. A virágok láttán felderül az ember lelke.

Japánban a cseresznyefák virágzanak, de termést nem hoznak. Ők nem ismerik a cseresznyefa gyümölcsének az örömét. A virágot könnyű megosztani, a termést nehezebb. Az az én fám, az én házam előtt nő. Senkinek sincs semmi köze hozzá.

Jézus azt mondja: „Szerezzetek a hamis mammonból barátokat.”

Ha találunk egy cseresznyéző fiatalt a fán, el lehet kergetni seprűvel vagy megkérni, hogy szedjen nekünk is egy kosárral és beszélgetni vele. Ki vagy? Honnan jöttél?

Jézus szavaival: „Akinek van, még adnak, akinek nincs, még azt is elveszik, amilye van.”

A cseresznyefát, ha ügyesen gondozzuk, akkor barátságot teremt, amire nagyon nagy szükség van.

Kálmán József  atya