Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

A feltámadás ereje

2024. március 28.

A feltámadásba vetett hitben van a keresztények erejének a kulcsa. Hogyan értem ezt? A keresztény ereje abban rejlik, hogy nem kell minden energiáját erre a földi életre koncentrálnia, minden erejével ebbe kapaszkodnia, ezekből az évtizedekből mindent kipréselnie, hiszen Isten kegyelméből előtte áll az egész örökkévalóság.

A Húsvét a kereszténység legjelentősebb ünnepe, hiszen Krisztus halál fölötti győzelme eltörli a végzetes pontot a mondat végéről, elveszi a halálfélelemmel járó gyötrelmes szorongás hatalmát. Amikor a halál végső uralmától való szabadság kiteljesedik egy ember világképében, akkor sziklaszilárd meggyőződésű, megállíthatatlan, eltökélt tanítvánnyá érik, aki nem azért adja az életét az Uráért, mert valamilyen jövőbeli jutalmat várnak áldozatukért cserébe, hanem mert a Krisztusban kapott új identitásukban a jutalmat, az örök élet valóságát már megkapták, már abban élnek.

Persze mindehhez szükséges, hogy Krisztus feltámadásának ünneplése ne a vallásos kultúránk részeként legyen meghatározva az életünkben, hanem központi jelentőségű, minden fontos döntésünket meghatározó alapigazsággá váljon. Amennyiben a feltámadás nem úgy ragyog előttünk, mint a személyes jövőnk reménysége, és örök életünk bizonyítéka, akkor minden olyan elődünk és szerettünk, akik hívők voltak, és mi magunk is, egy tündérmesére pazaroljuk azt a néhány évtizednyi életet, amink még hátra van.  Ha csak pusztán kulturális okokból élünk a keresztény tanok szerint, amelyek kereteket adnak ugyan egy általános társadalmi rend fenntartásához, csupán az önáltatás eszközei, hiszen amit ígérnek (mindent elárasztó békességet, Isten végső győzelmét és Krisztus tanítványai számára örök életet az Ő jelenlétében, egy tökéletes, újjáteremtett világban), nem váltják valóra.

Ahogy Pál apostol írja az első Korinthusi levélben:

Ha csak erre a földi életre nézve lenne reménységünk Krisztusban, akkor minden embernél szánalmasabbak lennénk! Ámde Krisztus valóban feltámadt a halottak közül! Ő támadt fel legelőször azok közül, akik meghaltak.

Hiszed-e ezt?

Debreceni László lelkipásztor

Budakalászi Evangéliumi Közösség