Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

A Föld Éve

2018. február 26.

„Tegyünk magunkért, a bolygónkért, a jövőnkért!”

A Művelődési Ház munkatársi közösségének elhatározása szerint az idei év a Föld jegyében fog telni, mert szeretnék felhívni a figyelmet az élet alapját adó bolygónk szépségeire, a földi élet sokszínűségére és az egyre inkább fenyegető ökológiai veszélyekre. Vezérgondolatuk az, hogy a maga lehetőségei szerint mindenki tehet a Föld védelme és végső soron a saját gyermekei, unokái érdekében! Sok kicsi sokra megy!

Ennek szellemében idén sok programot szentelnek az ökológiai szemléletmód formálásának, valamint vállalásokat tesznek a saját környezetük és a munkájuk „zöldebbé” tétele érdekében.

Rendezvényeiken az ivóvizet fél literes PET palackok helyett ivókutakból, lebomló papírpoharakban fogják kínálni. Állandó ivókutakat telepítenek a művelődési ház kertjébe is, hogy vendégeik a kültéri rendezvényeiken ezekből ihassanak. A kertbe még több növényt telepítenek, a madaraknak pedig madáritatókat és -etetőket állítanak. Törekszenek az újrahasznosított anyagokból készült irodaszerek beszerzésére, csökkentik az irodai hulladék mennyiségét, valamint elindítják a szelektív hulladékgyűjtést és a kerti komposztálást.

Április 22-én ünnepeljük a Föld Napját, ezért e hónapban sok-sok színes és élvezetes rendezvényt szentelnek a Föld, a környezetvédelem, az „öko gondolkodás” témájának; ezekkel igyekeznek megfelelni a különböző korú és érdeklődésű közönségnek.

Ízelítő az éves öko programjainkból: lesznek öko játékok gyerekeknek és családoknak, ismeretterjesztő előadások, természetfotó kiállítás, világutazók előadásai a Magyar Vándor sorozatban, megismerkedhetnek az ökológiai lábnyom kiszámításával és akadályversenyeket, túrákat szerveznek. Mindemellett rendszeresen öko tippeket és a témába vágó érdekességeket, híreket osztanak meg Facebook oldalukon.

Ami hasznos a Földnek, az Neked is jó! Rajtad is múlik! Tanulj, figyelj, cselekedj!