Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поэдравльамо на интернет страници града Калаэа

2020. augusztus 10. hétfő | Lőrinc napja

Hírek

 

Forgalomszámlálás: drasztikus eredmények

2020. február 14.

Pest Megye lakossága az elmúlt években több, mint 54 000 fővel nőtt, a budakalászi adatok hasonló arányú emelkedést mutatnak. A Központi Statisztikai Hivatal 2012-2015 évek közötti adatsora szerint környékünkön 75 000-rel nőtt a gépjárművek száma és az emelkedés azóta is töretlen. Az elmúlt évtizedben a forgalom drasztikus növekedését az úthálózat áteresztőképessége nem követte. Budakalász is várossá vált, de a közmű és a közúti infrastruktúrák igazából községi szinten maradtak. A régió nagyarányú lakosságszám- és forgalomemelkedés ellenére a közösségi közlekedés lehetőségei évtizedek óta változatlanok, a P+R parkolók csak minimális mértékben bővültek. A budapesti agglomerációs közlekedésben a napi autóhasználat aránya jelenleg 70 százalék körül mozog (a fővárosban ennek mindössze a fele), melynek főleg kényelmi, illetve gazdaságossági okai vannak.

Ismert, hogy a forgalomnövekedésen túl a Lenfonó HÉV-átjáró a budakalászi közlekedési problémák állatorvosi lova, a gondokat a Magyar Közút vezérigazgatójával történt legutóbbi egyeztetésen határozottan jeleztük. A decemberi forgalomszámlálás azonban azt is kimutatta, hogy a torlódási pontok (pl. Lenfonó) következményeként számos környékbeli lakóutcában, eredetileg forgalomcsillapított övezetben jelentősen nőtt a forgalom. A Kántor, Sekrestyés és Csapás utcákban az utóbbi időben gyerekek, babakocsis anyukák kerültek balesetveszélyes helyzetbe, s a szűk utak és az  autósok türelmetlensége miatt néha az indulatok is elszabadultak.

December közepén helyi lakosok részvételével forgalomszámlálást tartottunk Klenity városrészben, valamint a József Attila és Csapás utcák környékén. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a lenfonói lámpás csomópont milyen forgalmi átrendeződést okoz a településen belül, mekkora forgalomnagyságok jellemzőek az említett utcákra. A számlálás reggel 7 és 9 óra között a Kántor utca, Szegfű utca és Ország út meghatározott pontjain végeztük. Délután 16 és 18 óra között további pontokon (József Attila és Csapás utca) is volt számlálás. Az adventi időszakban a megszokottnál valamivel hamarabb ért véget a délutáni csúcs, és a számlálásban részt vevő lakók is érzékelhetően kisebb forgalomról számoltak be.

Néhány figyelemre méltó adat a reggeli 7 és 9 óra közötti időszakból:

A 16-18 óra között felvett adatsor is szolgált meglepetésekkel:

Sajnos az önkéntes forgalomszámlálók létszáma most nem tette lehetővé, hogy a település távolabbi pontján is méréseket végezzünk, de folytatjuk a megkezdett munkát. Tudni akarjuk azt is, hogy az autók hány százaléka hagyja el Budakalászt Üröm, illetve Pomáz felé. Figyelembe véve az adatvédelmi jogszabályokat, ehhez a rendészek segítségét is igénybe vesszük majd, mert például a látási viszonyok (párás időjárás, esti fényviszonyok, elkoszolódott rendszámok) miatt a kamerás rendszámleolvasás a decemberi forgalomszámlálás napján bizonytalan volt. Az adatok alapján annyi azonban kijelenthető, hogy a járművek legalább 10-16 százaléka Pomáz felé elhagyta a települést. A mért eredmények szerint egyértelmű, hogy Klenityben a város belső forgalma dominál.

A kiértékelt adatok alapján megkezdtük a lehetséges beavatkozások vizsgálatát, a későbbikben pedig a lakosság bevonásával kívánjuk kialakítani az esetleges új forgalmi rendet. A biztonság növelése kiemelt szempont, az ezért vállalt kompromisszumok jelentős hatással lehetnek a megoldások eredményességére. Addig is kérünk mindenkit, hogy ha teheti, lehetőség szerint kerülje a felesleges autóhasználatot.

Köszönjük a számlálásban és adatfeldolgozásban résztvevők áldozatos munkáját! Ne feledjük, mindannyiunkat hazavárnak, vigyázzunk egymásra!

Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság

közlekedési munkacsoportja