Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

A futóbajnok édesanya nem ismer lehetetlent

2019. március 18.

Vendégünk volt a Budakalászi Hírmondóban: Tiricz Irén

A terepfutó Tiricz Irén férjével és három kislányával a város szívében találta meg az ideális otthont. A gyerekek születése után kezdett el rendszeresen futni, mára több nagy hazai terepfutó versenyen ő a női pályacsúcstartó. Legyen a kihívás nyolcórányi szakadatlan futás, vagy háromezer méternyi szintkülönbség, leküzdi. Mindezt saját erőből, családi támogatással érte el és mára már rendszeresen részt vesz külföldi versenyeken is. Bármilyen is az időjárás, heti hatszor jár futni a Kevélyre: föl a hegyre, majd haza.

– Terepfutóként komoly eredményeket ért el. Céltudatosan kezdett el futni, vagy a sportolás hobbiként indult?

– Az első kislányom születése után kezdtem el futni, kedvtelésből, hogy egy kicsit feltöltődhessek és kimozdulhassak otthonról. A terepfutás volt a kézenfekvő megoldás. Természetközeli helyen lakunk, ennél nincs közelebb edzőterem vagy bármilyen sportolási lehetőség. Az első lányom hat éves, ugyan ekkor kezdtem a futást, de a rendszeres edzések csak a harmadik lányom születése után váltak az életem, életünk részévé, három éve.

– Nemcsak a sortolók, de az édesanyák körében is nagy elismerést vív ki, hogy Ön három gyermek anyukájaként kezdett el versenyezni. Meséljen a kezdetekről, az élményeiről, a helyről: hol szokott edzeni?

-Nagyon hamar elkezdtem versenyezni, pár hónap futás után már félmaratonon indultam, majd az első terepversenyemet meg is nyertem. Minden nap megyek futni, még ha néha nehéz is elindulni, gyakran hajnalban, 4-5 óra körül indulok fel a Kevélyre. Egy ilyen alkalommal télen, fejlámpával futottam, és vaddisznókkal találkoztam. A kevés fénynél nehéz volt kitalálni, hogy merre futottak a malacok, és merre folytathatom én az utam tovább. Bevallom, megijedtem, de semmi bajom nem esett. Egyedül az erdőben hihetetlen élmény futni, a feltöltődést jelenti számomra.

– Olyan pályacsúcsok vannak a háta mögött, mint a Balboa kör, vagy a legendás Piros 85-ös futóverseny, utóbbin háromszor is a női lista élén állt. Milyen eredményekkel végzett, milyen élmény rekordot dönteni?

-A legutóbbi Piros 85-ös versenyen már közel egy órát javítottam a két évvel korábbi időeredményemen, sikerült 8 óra 17 perc alatt lefutnom a 87,6 kilométeres távot. Szintén tavaly vehettem át a Balboa körön a női lista vezetését, 1 óra 37 perces időeredménnyel 19,4 kilométeres távon. Pályacsúcsot nyerni leírhatatlan élmény! Néhány napig mindig az elért eredmények hatása alatt vagyok, aztán újra a következő célra koncentrálok.

– Milyen versenyekre készül most?

-Tavasszal kezdődik a versenyszezon: a legközelebbi versenyem a Bükkben lesz, 17 kilométeres távon. Nagyobb megmérettetésen áprilisban veszek részt, a Mátrában fogunk 54 kilométert futni. Idén igyekszem minél több külföldi versenyen részt venni. Korábban versenyeztem már Skóciában, sziklás terepen, de a Dolomitokban, vagy az Alpokban is neveztem már.

– Családanyaként hogyan oldja meg a felkészülést, a versenyeket és a mindennapokat?

-A férjem támogatása nélkül nem juthattam el volna odáig, ahol ma tartok. Ő kísér el a versenyekre, a frissítő pontokon ő támogat – a jelenléte által lelkileg is. Külföldi nevezések alkalmával általában ketten utazunk, édesanyám pedig vidéki otthonában addig vigyáz a három, négy és hat éves lányainkra. A hétköznapokban nincs segítségünk, a férjem munkaideje pedig igen kötött, ezért nem is tudtuk megoldani a korábbi, pénzügyi területen végzett munkám folytatását. A sportnak is köszönhetem, hogy más célok lebegnek a szemem előtt: a jövőben gyerekjógával szeretnék foglalkozni, többféle képzésre is jártam, járok.

– A napokban teljesítette a Rókás kört, amely egy olyan gyalogos túra és terepfutó verseny, ahol a táv teljesítését okostelefonnal lehet igazolni. Az útvonal többek között az Ezüsthegy és a Kálvária domb környékén fut. Az újszerű megoldás fejlesztését Budakalász Önkormányzata hatszázezer forinttal támogatta. Milyen élmény volt ez a futás?

-Nagyon szeretem az olyan terepfutásokat, amelyeket bármikor lehet teljesíteni – a Rókás kör is ilyen. A túra bármelyik ellenőrzőpontról kezdhető, de az ajánlott kiindulási pont a Kálvária domb. A terep jól futható, így véleményem szerint kezdő terepfutók számára is alkalmas. A kör a Pilis délnyugati részén fut, gyönyörű tájon át vezet. Az ismert legrövidebb útvonal 28 km, szerintem ez egy olyan táv, amely sokaknak teljesíthető.

– Végül kérem, meséljen arról, hogy miért költöztek Budakalászra?

-Három éve vásároltuk meg családi otthonunkat a városban. Amikor először jártunk itt, rögtön beleszerettünk. Futóként maga a paradicsom, a gyönyörű Kevély, a Duna-part közelsége, illetve azóta rekortán pálya is épült az Omszk tónál. Minden feltétel adott a sportoláshoz és gyerekekkel is sok szabadidős, kirándulási lehetőség van a közelben.