Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

A Gyűrűk ura trilógia ihlette az idei tiszajenői cserkésztábor programját

2023. augusztus 28.

A történet eredetileg Középfölde Másodkora, azaz mintegy 6000 évvel a Harmadkorban játszódó, A Gyűrűk Ura eseményei előtt kezdődött. Tolkien ugyan a legapróbb részletekig kidolgozta a fantáziavilág történetét, de a trilógia megírásakor nem számolhatott a folytatással, a budakalászi cserkészek tíznapos tiszajenői táborával.

Augusztus 10-től több mint kétszáz budakalászi cserkész táborozott Tiszajenőn a part menti erdőkben. Nem először érkeztek a Szolnok környéki településre, évekkel ezelőtt már bevált a helyszín, így visszatértek. Az előtábor három napja alatt a vezetők állították fel a központi sátrakat, ami a konyhának, a szerszámoknak és például az egészségügyi felszereléseknek is helyet adott. Csak utána érkeztek a gyerekek, akik a táborkapun át különleges körülmények között érkeztek meg.

Hagyományosan minden évben szervez nyári tábort a Budakalászi 1111. számú Szent István Cserkészcsapat. Kétévente vízpartra, ilyenkor a szokásos programok mellett vízi portyákon is részt vesznek a gyerekek. A két-három napos őrsi kaland során kenuval eveznek és vadkempingeznek, de mindez csak az egyik eleme a tíznapos tábornak.

A cserkészet célja a hagyományőrzés, a testi és szellemi épülés

„A portyázás fontos program, de nem az egyetlen. Egyébként hadijátékokat szervezünk kézműves műhelyeket tartunk, néptáncolunk. A cserkészet célja a hagyományőrzés, közösségünk egy vallásos, ifjúságot, magyarságot nevelő társaság” – mondta Gyimóthy András táborvezető. Az előtábor három napig tartott, a teherautó lepakolása után megépítették a főbb, központi sátrakat, elkezdték kiásni a latrinákat, kialakították a zászlók helyét és az alakulót.

„A gyerekek a táborkapun át érkeztek meg ahol már várták őket a tündék. Az idei programokat ugyanis a Gyűrűk ura története és szereplői köré építettük” – fogalmazott a vezető. A nap minden reggel fél hétkor kezdődött az őrsvezetők számára, akik reggelente megbeszélik az aznapi teendőket, feladatokat. Hét óra után tíz perccel van az ébresztő és a reggeli torna, amire mindig egy-egy őrs vezetésével kerül sor. Aztán jön a sátorszemle, a vezetők egymás őrseinek sátrait és az a körüli rendet pontozzák. „Így oda tudunk figyelni az általános tisztaságra higiéniára, ami 200 fős tábornál elég fontos” – emelte ki. – „A reggeli alakulót zászlófelvonás és imádság követi, majd reggelivel indul a nap, a délelőtti program után, de még az ebéd előtt őrsi félórára jut idő csapatépítő beszélgetésekkel, közös játékkal” – sorolta az elfoglaltságokat.

„Az ebédet szieszta követi, ekkor már lehet fürdeni a Tiszában. Délután a 12 évesnél idősebb cserkészek vacsorát készítenek. Már az első napon tűzhelyeket ástak, széldeszkákból asztalokat építettek” – mondta.

Az esti tábortüzek élménye életre szóló

Szeretünk valami tanulságot is belecsempészni a nap zárásába, a cserkészet összes nevelési eszköze megjelenik ilyenkor, példával vagyunk a fiatalabb generációk előtt” emelte ki. A napot zászlólevonás és esti ima zárja, az egyik nap viszont a takarodó után különleges kalandra hívták az ifjú cserkészeket. Gyertyafényes ösvényen jártak állomásról állomásra a meserdőben, ahol egy történet elevenedett meg előttük, aminek aztán maguk is szereplőivé váltak.

A nomád körülmények ellenére vagy éppen emiatt, kétszázan voltak az idei táborban

Az ivóvizet köbös tartályban tartják, onnan osztják kannákba, amiket a táborrészekbe visznek el. A fürdés a vízi tábor esetén egyszerűbb. Van kinevezett fürdőidő, a Tiszában mosdanak a fiatalok és bio tusfürdőt használnak, hogy ne szennyezzék a környezetet. De van zuhanysátor is és lavórból is lehet fürdeni – mondta a körülményekről Gyimóthy András táborvezető.

A nomád körülmények ellenére több mint 200-an töltötték a tábor idejét a szabadban. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van akkora hírnevünk, hogy nincs szükség toborzásra. A jelentkezők közül a budakalásziakat részesítik előnyben. Az általánosan jó hangulat a vezetőktől öröklődik és szeretnénk megtartani. Az őrsök keménymagja 8-10 fő, akik tinédzser korig táboroznak velünk. Néhányan közülük őrsvezetőkké válnak és idővel saját csapatot kapnak” – mesélte az ország egyik legnagyobb cserkészcsapatának táborvezetője.

Forrás: szoljon.hu

Fotók: Nagy Balázs és 1111 sz. Szent István Cserkészcsapat