11 °C

Budakalász

2019. április 20. szombat , Tivadar napja

Hírek

 

A Himnuszt énekelve szálltak föl a kitelepített kalászi svábok a vagonokba

2019. február 27.

Képzeljük csak el milyen lenne, ha egyik napról a másikra azt mondanák, hogy el kell hagyni szerettet otthonunkat, ismerőseinket, rokonaink egy részét, házunkat és hazánkat. Csomagoljuk egy bőröndbe az életünket, hagyjunk hátra mindent, amiért addig dolgoztunk, küzdöttünk.
73 éve, február 22-én pontosan így kellett több, mint ezer budakalászi sváb embernek elhagynia otthonát. Ezen a napon a magyar Himnuszt énekelve könnyekkel a szemükben szálltak fel a kalászi svábok az őket szállító vagonokba.  
A második világháborúban győztes nagyhatalmak döntése értemében 1945-46-ban Közép-Kelet-Európa német lakosságának nagy részét kitelepítették.
A budakalászi svábok több, mint 200 éve éltek akkor Budakalászon. Megbecsült, tisztes, igyekvő polgárai voltak városunknak. A kitelepítéssel családokat szakítottak szét, az új földre kerülteknek a honvággyal küzdve kellett a semmiből új életet teremteniük.
Erre a szomorú eseményre emlékeztek a budakalásziak február 24-én vasárnap a Budakalász HÉV megállóban lévő emlékműnél. 

A megemlékezésen a Lustige Schwaben, a Kamp Kapelle valamint Tolonics István és barátai szólaltattak meg alkalomhoz illő dalokat.
Sok budakalászi családhoz hasonlóan Wágner Lászlóné családja is megszenvedte a kitelepítést, nagyapja bele is halt a honvágyba. „Emlékezzünk elűzött elődeinkre és hajtsunk fejet az egyszerű parasztasszonyok, kézművesek és földművesek előtt, akik életre szóló leckét adtak emberségből, hétköznapi hősiességből mindannyiunknak.” – mondta a megemlékezésen a Német Nemzetiségi Egyesülte elnöke.