Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

A Járj 2 lábon vagy 2 keréken! kampányról

2021. május 27.

2021. május 26-án 14 órai kezdettel a Járj 2 lábon vagy 2 keréken! címmel tartalmas és előre mutató megbeszélésre került sor a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban. A közreműködők szeretnék elérni, hogy a városlakók a jogszabályok és a közösség érdekeinek szempontjából gondolják újra a településen belüli autóhasználatukat, valamint vizsgálják felül a közlekedési beidegződéseiket.

Forrás: Unsplash/Arek Adeoye

A kezdeményezők – Károlyné Telek Judit/Szent Ferenc Karitász Csoport, Szabó Zsuzsanna/Budakalászért Közalapítvány, Szép-Magyar Ágnes/Civil Kalász – magánemberként is elkötelezettek kerékpárosok és gyaloglók, és elszántak a zöld vagy „lágy” közlekedési módok népszerűsítésében. Mint elmondták, már több jó helyi kezdeményezés indult el Budakalászon annak érdekében, hogy a városlakók közlekedési szemlélete megváltozzon. A pandémiából való kilábalás közben szeretnének új lendületet adni a programnak, annál is inkább, mert a Patakpart Iskola szeptemberi belépése a jelenleg is kritikus forgalmi helyzetet minden bizonnyal tovább élezi majd. A különböző kezdeményezéseket közös ernyő alá kívánják vonni, és egy kampány keretében megvalósítani.

A Járj 2 lábon vagy 2 keréken! kampány célja, hogy – bár ismertek az önkormányzat ezirányú közép- és hosszútávú településfejlesztési tervei – azonnali változtatások történjenek. Ehhez civil kezdeményezés és összefogás, valamint egységes és elkötelezett kommunikáció szükséges, továbbá támogatókat kell toborozni és a településfejlesztési célokkal összehangoltan kell tervezni, cselekedni.
A közreműködők szeretnék elérni, hogy a városlakók a jogszabályok és a közösség érdekeinek szempontjából gondolják újra a településen belüli autóhasználatukat (=csökkentsék), valamint vizsgálják felül a közlekedési beidegződéseiket (kiemelten a parkolásra vonatkozóan) és a közterülethasználati szokásaikat (járdák, kocsibeállók, utcai kertek létesítése, gondozása).

2021. márciusában készült egy programjavaslat, amit aztán ötletelés követett a témában érintett civilekkel és a Faluház vezetőjével és munkatársaival (2021. május 17.), majd ezután került sor a május 26-i megbeszélésre, ahová a városvezetés illetékes munkatársait hívták meg. Forián-Szabó Gergely alpolgármester, Váli István képviselő, Fetterné Ferenczi Beatrix környezetvédelmi referens, valamint Bokory Gábor közlekedésmérnök, a Faluház részéről pedig Benkó Attila igazgató, Uttoné Ochodniczky Vanda és Felföldi Barnabás programszervezők először meghallgatták a szervezők által készített kampányterv-összefoglalót. A prezentáció kiemelten két fejlesztéssel foglalkozott. A Lábbusz/Pedibus egy több európai országban elterjedt kezdeményezés, a legközelebb Sepsiszentgyörgyön működik. A lényege, hogy a gyerekek önkéntes felnőtt kísérőkkel, meghatározott útvonalon, menetrendszerűen haladva gyalog – lábbusszal – járnak iskolába. A lábbuszhoz előre kijelölt megállókban lehet csatlakozni. A gyalogos közlekedéshez természetesen biztonságos útfelületre van szükség. Erre vonatkozik a másik fejlesztés, az ún. Járda-Program, amely a gyalogos közlekedést támogatja a meglévő szabályok betartatásával és közlekedéstechnikai eszközökkel. A járdafelmérés és közterülethasználat felülvizsgálata a kiemelt lépések ahhoz, hogy a közlekedési prioritás megváltozzék, és a ’lágy’ közlekedési módokat használók kerüljenek előtérbe. Ehhez elsősorban saját beállítódásainkon kell változtatni, ehhez szeretne a kampány kedvet, motivációt és segítséget nyújtani. A bemutató után a meghívottak hozzászólásai következtek. Valamennyien résztvevő egyetértett a kampány céljával, beszámoltak a város vonatkozó fejlesztési elképzeléseiről, konkrét tervekről, pályázatokról, együttműködési szándékukat kinyilvánították. A következő körben a szervezők a három általános iskola vezetőivel szeretnék folytatni a megbeszélést.

Borítókép: Unsplash/Bubel