Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

A járvány elleni helyi védekezés összefoglalója

2020. június 29.

Az alábbi összefoglalóban olvasható, hogyan segített az önkormányzat a koronavírus-járvány hazai kitörése óta, s milyen főbb helyi költségek jelentkeztek a veszélyhelyzetben a védekezéssel összefüggésben. 

Bár június 18-tól hivatalosan is vége hazánkban a veszélyhelyzetnek, legyünk azonban továbbra is óvatosak. Mostantól egy úgynevezett átmeneti időszak, járványügyi készültség van érvényben. 

Fontosabb helyi intézkedések

2500 ingyenes, mosható maszkot vittünk házhoz a 65 év feletti budakalászi lakosok számára, további 500 mosható maszk pedig a rászorulókhoz került a Szent Ferenc Karitász, a Családsegítő, illetve önkéntesek révén. 

A helyi boltokban 3000 mosható, orr résznél merevítős maszkot vásárolhattak meg 400 forintos önköltségi darabáron a lakosok.

A budakalászi egészségügyi ellátást végzők, illetve az idősgondozásban részt vevők számára az önkormányzat szintén folyamatosan biztosította az alkoholos fertőtlenítőszert és védőmaszkokat.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően a Faluház dolgozóival közösen létrehozott Segítő Diszpécserszolgálat fogadta elsősorban a rászoruló magányos budakalászi idősek hívásait, lelkes önkéntesekkel közösen napi szinten gondoskodva a segítségkérőkről. Volt, aki a vásárlásban, mások gyógyszereik kiváltásában kértek segítséget.

Sok lakosnak „csak” egy kis beszélgetésre volt szüksége, az ő számukra a Dunakanyari Családsegítő és Gyermekvédelmi Szolgálattal előzetesen egyeztetve az általuk biztosított ingyenes lelki- és jogsegély telefonszámát ajánlotta a diszpécserközpont. Egy járványhelyzet idején a lelki és fizikai egészség megóvása egyaránt fontos. 

Az önkormányzati bérleményben dolgozó vállalkozók mentesülhettek a bérleti díj fizetése alól, ha üzletüket a rendelet nyomán zárták be. A működő vállalkozások a bérleti díj felfüggesztését kérhették általuk meghatározott időtartamra, amennyiben adott vállalkozás alátámaszthatóan számottevő veszteséget szenvedett a járvány következtében. 

A szociális bérlakásban élők is díjcsökkentésért fordulhattak az önkormányzathoz, amennyiben szociális helyzetük a járványhelyzet következtében rosszabbra fordult. 

A veszélyhelyzetben is biztosítottuk a közétkeztetést. A közétkeztetést végző céggel folytatott tárgyalások után március 30-át követően a budakalászi oktatási-nevelési intézményekbe járó bölcsődés, óvodás és általános iskolás korú gyermekek közétkeztetése is biztosított maradt.

A szociálisan rászoruló családok hosszú távú ellátása keretében napi 75 adag ételt és szintén felajánlásból származó 17 csomagnyi pékárut osztott szét az önkormányzat és a Szent Ferenc Karitász az önkéntes szociális szervezetektől kapott címekre.

A játszóterek lezárását követő újranyitással egyidőben az önkormányzat minden budakalászi játszótér bejáratához kézfertőtlenítőt szerelt fel. 

Még a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően a budakalászi köznevelési intézmények számára is biztosította a fertőtlenítőszert és az adagolókat az önkormányzat. Az Egészségház ózonos fertőtlenítését követően saját ózongenerátoros légtisztító készüléket vásárolt a hivatal, hogy azzal elvégezhesse a budakalászi közintézmények rendszeres fertőtlenítését.

Plusz költségek és kormányzati elvonások

A járvány elleni védekezés költségei mellett a kormányzat további megvonásai is nehezítik az önkormányzatok működését. Mint arról már beszámoltunk, csak a gépjárműadó eddig helyben maradó részének elvétele Budakalász idei költségvetésében 42 millió forint mínuszt jelent. Ma már tudható, hogy a gépjárműadó a következő évben is teljes egészében az államháztartást gyarapítja, az idei évre érvényes adatokból számolva ez szintén 42 millió forintot vesz majd el városunktól a költségvetési törvénytervezet szerint. Azzal, hogy megváltoztatták az iparűzési adó befizetési határidejét, 90 millió forint fog a tervezettekhez képest később, csak 2021-ben befolyni a város költségvetésébe. Emellett számítani kell arra is, hogy a járvány hatására kevesebb lesz az adóalap (a vállalkozások bevételcsökkenései miatt), ezáltal az önkormányzat iparűzési adóból származó bevételei is csökkennek az eddigiekhez képest. A szolidaritási adó, melyet eddig a városnak nem kellett befizetnie, de a tervezett új szabályok szerint 2021-ben már Budakalász is a befizetők közé fog tartozni, több mint 79 millió forint elvonást eredményez a város költségvetéséből.