Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. március 01. péntek | Albin napja

Hírek

 

A kármentesítés után egy megtisztított területet kaphatunk vissza a város közepén – lakossági fórum a Lenfonó-környezetszennyezés feltárásáról

2024. február 06.

Több éves kitartó munkával Budakalász elérte, hogy állami költségen történjen meg az egykori Lenfonó és Szövőipari Vállalat gyárterületének teljes feltárása, a szennyezés pontos feltérképezése. A hatósági kötelezés januárban jogerőssé vált, a regionális vízbázist is érintő környezetszennyezést felmérő munkálatok tapasztalatairól és a további tennivalókról tartottunk lakossági fórumot hétfőn délután a Faluház nagytermében.

Régóta tudjuk, hogy komoly környezetszennyezés történt az egykori Lenfonó területén és azzal is tisztában voltunk, hogy ennek felszámolása hosszú és költséges feladat. A jelenlegi városvezetés egyértelmű célja volt, hogy ezt a területet úgy adjuk vissza a közösségnek, hogy a kármentesítés költségeit ne a kalásziaknak kelljen megfizetniük. Az elmúlt évek munkája után most már eredményekről beszélhetünk – fogalmazott rövid bevezetőjében Forián-Szabó Gergely alpolgármester.

Az egykori Lenfonó és Szövőipari Vállalat gyárterülete 1996-ban került a város tulajdonába. Akkor még nem álltak rendelkezésre érdemi információk arról, hogy milyen mértékű szennyezés történt itt, de sokan sejtették, tudták, hogy komoly a baj. Ennek ellenére még 2018-ban is arról adott hírt az akkori városvezetés, hogy „hivatalosan nincs tudomás szennyezésről és nem is történt vizsgálat”.

Forián-Szabó Gergely alpolgármester

A 2011 Egyesület 2019 őszén vette át a város vezetését. Mivel a gyár vízbázisvédelmi területen fekszik, a környezetvédelmi célokat is kitűző egyesület számára fontos volt, hogy megtörténjen a környezetszennyezés pontos felmérése és ezután a kármentesítés is – fogalmazott Forián-Szabó Gergely.

Az Önkormányzat állapotfelmérést végeztetett, majd a feltárt komoly talaj– és talajvíz szennyezettség miatt Budakalász az illetékes hatóságokhoz fordult. A Fővárosi Környezetvédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya ezután vizsgálatot indított, majd rendelkezett a teljes körű tényfeltárásról is. Ezek a munkálatok 2023 áprilisa és szeptembere között megtörténtek. Mivel a szennyezést egykor egy állami vállalat okozta, a vizsgálati dokumentáció alapján a Környezetvédelmi Hatóság határozatban jogutódként kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t a gyárterület felszín alatti közegeire vonatkozó kármentesítésre. Immár minden adott, hogy belátható időn belül Budakalász a város központi részén a környezeti károktól megtisztított területet kapjon vissza – hangsúlyozta Forián-Szabó Gergely.

Ezt követően dr. Kovács Balázs hidrogeológus, egyetemi tanár előadása következett, aki a feltárások során szakértőként működött közre. Részletesen bemutatta a feltárás előzményeit, valamint a talaj– és vízminták laboratóriumi eredményeit. A fúrásos vizsgálatok több helyen határérték feletti üzemanyag-származékokat, fémeket és különböző szerves vegyületeket mutattak ki. Miután azonosították a gyárterület legszennyezettebb részeit, javaslatot tettek a kármentesítési munkálatok elvégzésére is. A szakember jelezte, hogy a környezeti károk felszámolásának két fő eleme a pakurával szennyezett talaj eltávolítása és a talajvíz kezelése lesz.

Dr. Kovács Balázs megnyugtatta a lakosságot: a mintavételezés során a gyárterület szélén lévő lakóövezet társasházainak kerti kútjaiban nem találtak káros anyagokat és a kármentesítés során sem lesznek zavaró zaj– és szaghatások. Úgy számolnak, hogy a 1200 köbméternyi szennyezett talaj cseréje néhány hónap alatt megtörténhet, a cirkulációs talajvíztisztítás azonban akár két évig is eltarthat.

dr. Kovács Balázs hidrogeológus egyetemi tanár

Dr. Kovács Balázs az előadása végén köszönetet mondott az Önkormányzatnak és – név szerint is megemlítve Gaján Vilmost – az egykori szövőgyári dolgozóknak a károk pontos felmérésében nyújtott segítségért.

A Lenfonó és Szövőipari Vállalat budakalászi gyárának környezetszennyezése kapcsán ez történt az elmúlt években

  • 1990-ben megszűnik a termelés az egykori szövőgyárban
  • 1996-ban Budakalász a gyár felszámolási eljárásának keretében megvásárolja a Lenfonó gyár területét. Az eljárás során Budakalász nem kapott érdemi információkat a korábban bekövetkezett környezeti ártalmakról.
  • Budakalászi civilek 2011-ben rákérdeznek a környezetszennyezésre. A Közmeghallgatáson azt a választ kapják Rogán László polgármestertől, hogy akár 600 millió forint is lehet a terület rendbehozatala.
  • 2017-ben a CivilKalász ismét Közmeghallgatáson kérdezett rá a környezetszennyezésre. Krepárt Tamás alpolgármester ekkor már 1-1,5 milliárd forintra becsülte a kármentesítési költségeket.
  • 2018-ban a kalászi civilek írásban is rákérdeztek az akkori városvezetésnél a környezeti állapotokra. Ercsényi Tiborné alpolgármester asszonytól azt a választ kapták, hogy a városvezetésnek nincs hivatalos tudomása a szennyezésről és nem is vizsgálták azt.
  • A 2019-es önkormányzati választások után Budakalász saját költségen 5 helyen talaj és talajvíz vizsgálatot végeztetett. Az eredmény lesújtó volt, ezért az Önkormányzat hatósági eljárásokat kezdeményezett.
  • 2021-ben a Környezetvédelmi Hatóság is vizsgálódott, az eredmények megerősítették a város által megrendelt vizsgálat eredményét.
  • 2022-ben Budakalász bebizonyította, hogy a környezetkárosítás a szövőgyár működése idején történt.
  • 2023-ban a Hatóság teljes körű feltárást rendelt el, ennek költségeit már az állam fedezte, hiszen a szennyezést is egy állami vállalat okozta.
  • 2023 őszére megtörtént a teljes körű vizsgálat majd a laboreredmények kiértékelése után megszületett a Környezetvédelmi Hatóság döntése, melyben az európai környezetvédelmi normák és a „szennyező fizet elv” alapján a magyar államnak kell a több milliárd forintos kármentesítést elvégeznie. Döntésük 2024 januárjában vált jogerőssé.

A január 31-i képviselő-testületi ülésen elhangzott előterjesztés, a hatósági döntés és a szakértői anyag itt érhető el.