Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

A kitelepített budakalásziakra emlékeztünk

2024. február 26.

A hagyományoknak megfelelően a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület szervezésében a kalászi katolikus templomban, majd a Kitelepítési emlékműnél emlékeztünk meg a kitelepített német nemzetiségű budakalásziakról.

A vasárnapi megemlékezés szentmisével kezdődött. Zoltán atya a tiszta szívekért és a békéért imádkozott, majd a Lustige Schwaben kórus előadásával folytatódott a program. A templomból együtt vonultunk át a Kitelepítési emlékműhöz, ahol a Kamp János Kapelle zenével köszöntötte az érkezőket. Az emlékműnél a Magyarországi németek himnuszának eléneklésével folytatódott a megemlékezés, majd dr. Göbl Richárd polgármester beszédében a Kommunizmus áldozatainak emléknapjára utalt, ami szintén február 25-re esik. Az embertelen diktatúra bűnét Hegel gondolatával zárta, aki szerint az egyének szenvedései által fizetjük meg az eszmék adóját. A Szálasi-kormányt a Vörös Hadsereg bevonulásakor váltó Ideiglenes Nemzeti Kormány a kollektív bűnösség elvére alapozva 300 ezer német nemzetiségű ember kitelepítésének tervével állt elő. A kormány tagjai közül csak a kisgazda Bárányos Károly és a szociáldemokrata Ries István mondtak nemet. Utóbbit 1950-ben a Váci Börtönben agyonverték. A polgármester beszéde végén kiemelte, hogy Harcsa Lajos polgármestersége idején a kitelepítettek Budakalász díszpolgárai lettek.

A Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület vezetőségi tagja, Pető-Wágner Ildikó Czímer Péter versét mondta el, majd az egyesület elnöke, Illésné Zieba Marianna beszédében a kitelepítettek életének körülményeit mutatta be. Az esemény a Kitelepítési emlékmű megkoszorúzásával zárult. Koszorút helyezett el Budakalász Város Önkormányzata, a német és a szerb nemzetiségi önkormányzatok, a 2011 Egyesület és a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület, majd minden megemlékező elhelyezhette a magával hozott egy-egy szál virágot.

A Lustige Schwaben Kórus előadása

A Kamp János Kapelle előadására érkeztünk meg a Kitelepítési Emlékműhöz

 

A magyarországi németek himnuszát és a magyar himnuszt is elénekelték.

 

Dr. Göbl Richárd polgármester

 

Pető-Wágner Ildikó, a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület vezetőségi tagja

 

Illésné Zieba Marianna, a Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület elnöke

 

Budakalász Város önkormányzata nevében dr. Göbl Richárd polgármester és dr. Deák Ferenc jegyző koszorúzott.

 

A Budakalászi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Lávinger Ildikó elnök és Harmati Lajos képviselő koszorúzott.

 

A Budakalászi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat nevében Mirkovits Katalin elnök és Roczkov Ivánné koszorúzott.

A Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület koszorúját Illésné Zieba Marianna elnök és Pető-Wágner Ildikó vezetőségi tag helyezték el.

 

A városvezető 2011 Egyesület koszorúját Forián-Szabó Gergely alpolgármester és Kóder György bizottsági elnök helyezték el.

A megemlékezők egy-egy szál virágot helyeztek el az emlékműnél.