Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

„A közösség a titok”

2017. szeptember 15.

Beszélgetés Benkó Attilával, a Művelődési Ház intézményvezetőjével

Óriási változáson ment át a Kós Károly Művelődési Ház az elmúlt öt évben. Üresen kongó termeit ma már élet, emberek, tánc, zene, művészet, sport tölti meg. A Művelődési Ház nemcsak a budakalászi közösségi élet színtere, mostanra a pilis-dunakanyari régióban is kiemelkedő pozíciót szerzett magának. Folyamatosan növekvő látogatószámmal és egyre színesebb rendezvénykínálattal büszkélkedhet az intézményvezető Benkó Attila, akinek vezetői megbízatását nemrégiben hosszabbította meg a város Képviselő-testülete. Az elmúlt időszakról, tervekről és magánéletről is kérdeztük a ház régi-új igazgatóját.Benkó Attila2

Hogyan értékeli az elmúlt öt évet? Mennyire elégedett az elért eredményekkel?

Összességében jó szívvel gondolhatok vissza az eltelt öt esztendőre. Napjainkra a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár Budakalász és a kistérség közkedvelt és látogatott közművelődési színterévé nőtte ki magát. A sokszínű programkínálatunk mellett helyet kaptak, illetve együttműködünk a helyi civil szervezetekkel, nemzetiségekkel, intézményekkel, egyházakkal. Sikerült jó szellemű, dolgozni tudó és akaró, kreatív, lojális munkatársi közösséget kialakítani. A tárgyi és épített környezet is folyamatosan fejlődött, számos felújítás történt az intézményben. Az építkezés első fázisán túlléptünk, de van még feladatunk bőven.

Budakalász dinamikusan fejlődő kisváros a főváros közelében. Hogyan tudnak alkalmazkodni az ebből adódó kihívásokhoz, lehetőségekhez? Mi a titkotok?

Szerintem a közösség a titok. Van egy lelkes, kreatív, tehetséges csapat, egy gondoskodó fenntartó és különleges helyi lakosság. Ezek az adottságok számunkra mind erősséget jelentenek. Meg kell jegyeznem, hogy szerencsések vagyunk, mert a város igényes és nyitott, kultúrafogyasztó, aktív lakossággal rendelkezik. Szép környezetben, minőséget várnak el tőlünk, tehát a motivációnk folyamatos. De mindemellett be kell látnunk, hogy igazából vannak olyan műfajok, dolgok, amikkel nekünk nem kell konkurálni, gondolva itt Budapest közelségére. Az emberi léptékű közeli, közösségi élményekben jók tudunk lenni, ezekre fektetjük a hangsúlyt. Ez a családias jelleg adja Budakalász egyediségét, amihez hűnek kell maradnunk, ha a helyi emberekért dolgozunk. A civilek, a nemzetiségek, a helyi erők mind kiveszik a részüket a város közösségi életéből. Valahogy mindannyian nálunk találnak életteret, ennek mi nagyon örülünk.

Sok szülő szeretné, ha középiskolás korú gyermeke számára helyben is lenne szórakozási lehetőség. Hogyan tudják megfogni, itt tartani a szórakozni vágyó fiatalokat? Lehetséges-e egyáltalán Budapest mellett vonzó programot ajánlani ennek a korosztálynak?

Budapest közelsége előny és hátrány egyaránt. A családos, kisgyermekes és az idősebb korosztályt könnyebb becsalogatni az intézménybe. A fiatalok életvitelüknél fogva többet tartózkodnak Budapesten, őket valóban nehezebb megmozgatni. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy megfelelő programkínálattal, kreatív ötletekkel ez a korosztály is megszólítható. Sok a versenytárs, bő a programkínálat a fiatalok részére, nekünk ebben a térben kell meglelni azokat a megoldásokat, amelyek vonzók lehetnek a számukra. Azok a fiatalok, akik már jártak nálunk, gyakran visszatérnek. Nagyon sok kisgyermek része az életünknek, ők már fiatalon megismerkednek velünk, így a fiatal utánpótlás biztosított.

Kevesen tudják, hogy a Művelődési Ház vezetője négygyermekes családapa. Hogyan fogadja a családja, a gyerekek ezt az intenzív, ünnepnapokat nem ismerő munkakört?

Mindig is kulturális területen dolgoztam, így a gyerekek ebbe az intenzív életvitelbe születtek bele. Szerető és támogató családban élek, ez nagy segítség. Idáig sikerült az egyensúlyt fenntartanom, hogy a munka ne menjen a család rovására, volt elegendő időm a megfelelő receptet kidolgozni. A családi életem is intenzív, nagyon ritkán ülünk otthon, sok közös programon veszük részt. Természetesen vannak nehezebb időszakok, de ezeket is megfelelően kezeljük. A feleségem és a gyerekek is aktív részesei a kulturális életnek, így értik és érzik, mit jelent ezen a területen dolgozni. Elég, ha csak a különóráikra, szabadidős tevékenységeikre gondolok: zongora, népi ének, balett, úszás, cserkészet, robotika szakkör, röplabda, labdarúgás. Folyamatosan részt veszünk kulturális és sporteseményeken, közösségi kezdeményezéseken, nálunk ez a mindennapok része.

Hogyan képzeli el a következő 5 évet?

A legfontosabb számomra, hogy megmaradjon a mostani szakmai csapat. Nagyon jó partneri kapcsolataink vannak, amiket szeretnénk a jövőben is ápolni. Szeretnénk folytatni az olyan fejlődést hozó kezdeményezéseket, mint az önértékelési rendszer, vagy az adatbázis építés, a célzott kommunikáció. Fontos területnek tartom a település hírnevének, népszerűségének növelését a kultúrán keresztül. Szeretnénk még közelebb kerülni a helyi emberekhez, fórumot adni a közösségi kezdeményezéseknek, folytatni az értékközvetítést és megtalálni, megállni a helyünket ebben a folyamatosan változó világban.