Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 25. csütörtök | Jakab, Kristóf napja

Hírek

 

A lámpatestek kétharmadát már korszerűre cserélték

2024. június 22.

Májusban elindult Budakalász közvilágításának korszerűsítése. A régi lámpatesteket új, energiatakarékos, melegfényű LED fényforrásokra cserélik, illetve a meglévő villanyoszlopokon, ahol nincs lámpa, újakat szerelnek fel. Az 1425 meglévő mellé további 345 modern fényforrás kerül, ahol eddig hiányzott a lámpa. 

A régi lámpatestek kétharmadát már kicserélték, de elszórva még találkozhatunk régi lámpatestekkel az újak között. Ezekről sem feledkeznek meg, legtöbbször műszaki ok áll a kihagyás mögött, amiről a szolgáltatóval, tervezővel és a kivitelezővel folyamatosan egyeztet az Önkormányzat.

A korszerűsítés lehetőséget ad az energiaköltségek jelentős csökkentésére és a környezetvédelem (fényszennyezés visszaszorítása) érvényesítésére. Meghatározott helyeken este 11:00 óra és hajnali 4:00 óra között a megújult közvilágítás 30 százalékkal csökkentett teljesítménnyel, energiatakarékos üzemmódban fog működni. A gyalogátkelőhelyek esetében és a város olyan pontjain, ahol a közlekedésbiztonságot erős megvilágítással érdemben lehet segíteni, nem lesz fényáram csökkenés. Sok helyre „okos”, távolról vezérelhető lámpatestek kerülnek, amik a megvilágítottság további finomhangolását teszik lehetővé.

Mivel Budakalász villanyszámlájának 71 százalékát a közvilágítás teszi ki, jelentős lesz az energiamegtakarítás. A közvilágítás villamosenergia-fogyasztása 50 százalékkal csökkenhet, ami éves szinten több tízmillió forintos megtakarítást jelent majd a városnak. A nyár végére befejeződő fejlesztést saját forrásból valósítja meg a város.

Fotó: unsplash.com