18 °C

Budakalász

2020. május 28. csütörtök, Csanád, Emil napja

Hírek

 

A lazítások ellenére marad a veszélyhelyzet

2020. május 18.

A hétvégén jelent meg a kormány védelmi intézkedéseinek következő üteméről szóló rendelete, amelyben a kijárási korlátozások lazításának következő fázisa szerepel. Az intézkedéscsomag most már Pest megyére és a fővárosra is kiterjed. A jövőben főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket a további enyhítések tekintetében.

Budakalászon az óvatos feloldások jegyében az önkormányzati hatáskörben hagyott bölcsődékben és óvodákban már május 4-től elindulhatott az egységes ügyelet az egészséges gyermek számára, az iskolák újranyitásáról azonban még nincs szó.

Nyitnak játszótereink is, az Omszk parkban lévő azonban várhatóan csak a hét második felében, ott jelenleg is folyik az ütéscsillapító feltöltés megújítása. Kihasználva a kényszerű zárást, az elmúlt hetekben az önkormányzat munkatársai kisebb-nagyobb javításokat, cseréket hajtottak végre, például a Rigó téri játszótér kútját és egy rugós játékot is megjavítottak, de megújult a Faluház játszótere is. Egyes munkák még folyamatban vannak ugyan, de számos újdonság várja a gyermekeket és kísérőiket.

A kormányrendelet értelmében enyhítésre készülnek a budakalászi egyházi közösségek is, így május 18-tól újra megtartják az istentiszteleteket és miséket, amelyekhez az önkormányzat alkoholos kézfertőtlenítőt biztosít számukra.  A református hívek a május 25. dátummal kezdődő héttől vehetnek újra részt élő alkalmakon.

A Napvirág Idősek Otthonában továbbra is folyamatosan és maradéktalanul betartják a bentlakásos intézmények COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos minisztériumi rendeletben megfogalmazott feladatait. Megbetegedés továbbra sincs, a kormányrendelet értelmében azonban az idősek otthonában a kijárási korlátozás, illetve a látogatási tilalom változatlanul fennmarad, ezekben a kérdésekben az intézményvezetőnek nincs hatásköre.

A Faluház munkatársai egyeztetnek a programszervezőkkel, ezt követően alakítják ki a következő időszakban már biztonsággal látogatható programok és foglalkozások rendjét. Ezzel együtt a Diszpécser Központ továbbra is fogadja a hívásokat és elektronikus üzeneteket, valamint az Idősek Klubja működésében sem lesz egyelőre változás. Bármilyen módosításról azonnal hírt adunk.

A mai naptól a következő szabályok vannak érvényben a fővárosban is:

 

A Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendelet itt olvasható:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/fa4b18d6c413b214189da23ead50cc6225e825a0/megtekintes