Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 02. szombat | Melinda, Vivien napja

Hírek

 

A lazítások ellenére marad a veszélyhelyzet

2020. május 18.

A hétvégén jelent meg a kormány védelmi intézkedéseinek következő üteméről szóló rendelete, amelyben a kijárási korlátozások lazításának következő fázisa szerepel. Az intézkedéscsomag most már Pest megyére és a fővárosra is kiterjed. A jövőben főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket a további enyhítések tekintetében.

Budakalászon az óvatos feloldások jegyében az önkormányzati hatáskörben hagyott bölcsődékben és óvodákban már május 4-től elindulhatott az egységes ügyelet az egészséges gyermek számára, az iskolák újranyitásáról azonban még nincs szó.

Nyitnak játszótereink is, az Omszk parkban lévő azonban várhatóan csak a hét második felében, ott jelenleg is folyik az ütéscsillapító feltöltés megújítása. Kihasználva a kényszerű zárást, az elmúlt hetekben az önkormányzat munkatársai kisebb-nagyobb javításokat, cseréket hajtottak végre, például a Rigó téri játszótér kútját és egy rugós játékot is megjavítottak, de megújult a Faluház játszótere is. Egyes munkák még folyamatban vannak ugyan, de számos újdonság várja a gyermekeket és kísérőiket.

A kormányrendelet értelmében enyhítésre készülnek a budakalászi egyházi közösségek is, így május 18-tól újra megtartják az istentiszteleteket és miséket, amelyekhez az önkormányzat alkoholos kézfertőtlenítőt biztosít számukra.  A református hívek a május 25. dátummal kezdődő héttől vehetnek újra részt élő alkalmakon.

A Napvirág Idősek Otthonában továbbra is folyamatosan és maradéktalanul betartják a bentlakásos intézmények COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos minisztériumi rendeletben megfogalmazott feladatait. Megbetegedés továbbra sincs, a kormányrendelet értelmében azonban az idősek otthonában a kijárási korlátozás, illetve a látogatási tilalom változatlanul fennmarad, ezekben a kérdésekben az intézményvezetőnek nincs hatásköre.

A Faluház munkatársai egyeztetnek a programszervezőkkel, ezt követően alakítják ki a következő időszakban már biztonsággal látogatható programok és foglalkozások rendjét. Ezzel együtt a Diszpécser Központ továbbra is fogadja a hívásokat és elektronikus üzeneteket, valamint az Idősek Klubja működésében sem lesz egyelőre változás. Bármilyen módosításról azonnal hírt adunk.

A mai naptól a következő szabályok vannak érvényben a fővárosban is:

  • Az egy háztartásban élők kivételével az egymás közötti védőtávolságot meg kell tartani.
  • Üzletben, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése továbbra is kötelező.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.
  • Valamennyi bolt kinyithat, de a 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, a drogériákat és a gyógyszertárakat, a 65 éven aluliak pedig az ezen kívüli időszakban.
  • A vendéglátóhelyeken, éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban a kerthelyiségben, illetve a teraszon már lehet tartózkodni.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
  • Istentiszteletek és misék megtarthatóak, polgári házasságkötés és temetés szintén.
  • Az egyetemek nyitva lehetnek, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos. Az iskolák egyelőre zárva maradnak.
  • A piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.

 

A Magyar Közlönyben megjelent Kormányrendelet itt olvasható:

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/fa4b18d6c413b214189da23ead50cc6225e825a0/megtekintes