11 °C

Budakalász

2019. április 24. szerda , György napja

Hírek

 

A Lenvirág Táncegyüttes az ország legjobbjai között 

2019. február 07.

Budakalász méltán büszke néptáncosaira, a népzenei és néptáncoktatás közel fél évszázados hagyományokra tekint itt vissza. Legutóbb a Lenvirág Táncegyüttes részesült különleges elismerésben: ifjú táncosait meghívták az egyik legrangosabb néptáncbemutatóra hazánkban. Az Ifjúsági Néptáncantológiára február 23-24-én kerül sor Békéscsabán.

A táncegyüttes 44 éve alakult Szabó Ferencné Erzsi néni vezetésével. A hosszú évek alatt az együttes számos díjat kapott, fellépéseikkel több kontinensen is jártak. Az együttest jelenleg Horti Réka és Leidinger Dömötör vezetik, munkájuknak köszönhetően nagyon aktív utánpótlás-nevelés folyik több korosztályos csoportban is.

A koreográfiát, amely bejutott 2018. év legjobbjai közé, Szabó Szilárd és Németh Ildikó állították össze, akik a táncosok tanításában is segédkeztek, az egyik korábbi együttesvezetővel, Markó Fruzsinával egyetemben. A „Lobbogatás” című előadás egy szakrális népszokást, a Szent Iván-éji tűzugrást jeleníti meg.

Helyben legközelebb február 16-án, a Népi Művészetek Éjszakáján találkozhatunk a táncosokkal, a moldvai táncházban pedig magunk is bekapcsolódhatunk a táncos-zenés mulatságba.