Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 17. szerda | Rudolf napja

Hírek

 

A Lupa-tó eladásának vizsgálatával folytatódik a bizottság munkája

2021. szeptember 06.

A korábbi nagyértékű budakalászi ingatlanértékesítések körülményeinek feltárása a Lupa-tó 2017-es eladásának vizsgálatával folytatódik. Kóder György képviselő, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság vezetőjének irányításával Ideiglenes Bizottság vizsgálja a 2016-2017-ben eladott nagyértékű önkormányzati ingatlanértékesítések ellentmondásos körülményeit. A vizsgálatokban igazságügyi ingatlanszakértők is részt vesznek. A 2011 Egyesület korábbi bejelentései után a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályán nyomozás indult.

Amint arról már beszámoltunk, a 2016-ban eladott Kálvária-telkek kapcsán a szakértői vizsgálat az értékesítéskori forgalmi értéket nettó 364 000 000 forintban állapította meg, de a korábbi értékbecslés, előterjesztés és testületi döntés alapján létrejött tranzakció végén Budakalász bankszámlájára csak 181 102 362 forint folyt be.

Az új képviselő-testület által felállított Ideiglenes Bizottság a Mályva és Ciklámen utcák találkozásánál fekvő egykori ősfás közösségi tulajdon eladásának botrányos körülményeit is igazságügyi ingatlanszakértővel vizsgáltatta meg. 2016-ban a Mályva és Ciklámen utca sarkán fekvő közel kétezer négyzetméteres telekért 31 496 062 forintfolyt be a városi költségvetésbe, ezzel szemben az igazságügyi ingatlanszakértő az eladáskori értéket az óvatosság elve alapján most 57 900 000 forintban határozta meg. A jelentős árkülönbség miatt dr. Göbl Richárd májusban úgy döntött, hogy Budakalász Város Önkormányzata kárigény érvényesítésére polgári peres eljárást is indít.

Az igazságügyi ingatlanszakértők egybehangzóan úgy foglaltak állást, hogy az árat mindkét ingatlaneladás esetében az Áfa értékével növelni kellett volna. A jogügyletek áfakörbe tartoztak, mivel az eladó és a vevő is áfaalanyok voltak. Az Áfa beszámítása a korábbi képviselő-testület döntéseként azonban elmaradt, így 27 százalékkal csökkent az elvárt bevétel. A szakvéleményeket a városvezetés továbbította a nyomozóhatóságnak és az Állami Számvevőszéknek is.

A vizsgálatsorozat a Lupa-bányató 2017-es eladásával folytatódik, az eljáró szentendrei közjegyző már ki is jelölte az igazságügyi ingatlanszakértőt. Amint az közismert, a Rogán László vezette korábbi képviselő-testület zárt ülésen döntött a bányató budakalászi területre eső részének eladásáról. Ugyan Ercsényi Tiborné korábbi alpolgármester a 2016. december 7-i képviselőtestületi ülésen még 136 millió forintos árajánlatról beszélt, de néhány héttel később a 20 hektáros ingatlan már csak 118 millió forinttért kel el úgy, hogy a teljes vételárat részletekben kellett kifizetniük a vevőknek.

Kóder György elmondta: Budakalászt civilek irányítják, a 2011 Egyesület egyik választási ígérete pedig az volt, hogy a korábbi zűrös ingatlanértékesítési és -gazdálkodási gyakorlatot felülvizsgálják. Ennek a vizsgálatnak is az a célja, hogy feltárják a közösségi tulajdon eladásánál tapasztalt visszásságokat. Ha szükséges, a korábbiakhoz hasonlóan ezt az igazságügyi ingatlanszakértői anyagot is továbbítani fogjuk az illetékes hatóságnak, a nyomozás onnantól az ő feladatuk – fogalmazott Kóder György, a bizottság vezetője.

Ahogyan arról a sajtó akkoriban részletesen beszámolt (Index, 444, HVG, 24.hu), a bányató szentendrei oldalán már 2016-ban megnyitott a Lupa-strand. A vállalkozói szándék komolyságát jelezte, hogy a befektetők 10+10 évre szóló bérleti szerződést kötöttek az Óbuda Zrt-vel, és ahogyan azt a sajtónyilatkozataikban szintén jelezték, az egykori termelőszövetkezeti területekre vételi opciójuk is volt.

A strand működése az első 2016-os évben több mint 51 millió forint árbevételt hozott, 2017-ben 432,6 millió, 2018-ban 560,6 millió, 2019-ben 671,5 millió, de 2020-ban, a pandémia első évében is közel 604 millió forint árbevételt ért el a Lupa Strand Kft. a nyilvános cégadatok alapján.

2017-ben tehát a 118 millió forintos vételárért nem csupán az egykori kavicsbányán, hanem egy összesen százhektáros strandvállalkozáshoz szükséges ingatlanon, Budakalász legkülönlegesebb vagyontárgyán adott túl az akkori városvezetés.

„Budakalász eladása lendületben! Közös vagyon, közünk van hozzá!
A Luppa-tó a miénk! Fórumot a Luppa-tóról!”
2017-ben, a zárt ülés miatt, a városháza tanácstermében csak így tudtak véleményt nyilvánítani a budakalásziak.

Fotó: CivilKalász