Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

A Nemzeti összetartozás napját ünnepeltük a Faluházban

2022. június 03.

A trianoni békeszerződés 102. évfordulójára emlékeztünk a Nemzeti összetartozás napjának előestéjén a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár dísztermében.

A műsor elején Benkó Attila, a Faluház igazgatója köszöntötte a vendégeket az Önkormányzat és a Művelődési Ház nevében, majd átadta a szót dr. Kulin Ferencnek, aki elmondta az ünnepség megnyitó beszédét. A beszéd a nemzet fogalom értelmezése köré épült, ahogy a szót eredetközösség, hagyomány közösség, államközösség jelentésben is feloldhatjuk, hiszen a túlélés reményében már István király korában külföldieket hívtunk meg az országba, majd a magyarság az évszázadok során színes nemzetiségű közösséggé vált. Dr. Kulin Ferenc emlékeztetett Katona József gondolataira, miszerint a nemzeti témájú színjátszást a nemzeti dicsekvés hátráltatta, ami elnyomja a nemzeti érzést, majd Kölcsey Ferenc gondolataira támaszkodva a hovatartozás fontosságát emelte ki. Nagy taps kíséretében foglalta el a helyét. Kaszás Géza Arany János Örökség című versét szavalta el, utána pedig a Lenvirág Táncegyüttes fiatal táncosai szilágysági táncokat mutattak be Sós Csaba és barátai zenéjére.

A Lenvirág táncosainak a Sós Csaba és barátai zenéltek. Fotók: Hartl-Nagy Tamás

A táncosokat Szebelédi Zsolt három dala követte, dr. Varga Tibor szerzeménye után a Fellegajtónyitogató ismert dalát énekelte, majd saját költeményét adta elő. A közönség erős tapsa mellett hagyta el a színpadot.

A Lenvirág Táncegyüttes következett kalotaszegi táncokkal, majd ismét Kaszás Gézát hallgathattuk, amint Kós Károly Kiáltott szó című szövegét adta elő. A Lenmamik felvidéki, magyarbődi táncokat mutattak be. A műsort Kaszás Géza Babits Mihály Repülő falujának felolvasása zárta.

Az ünnepség után az összegyűltek átsétáltak a Kárpátok őre szoborhoz. Dr. Deák Ferenc jegyző és Forián-Szabó Gergely a város nevében, Balogh Csaba képviselő a 2011 Egyesület nevében koszorúzott.

Dr. Deák Ferenc jegyző mellett Balogh Csaba képviselő, mögöttük a Lenvirág Táncegyüttes apraja-nagyja.

Az Önkormányzat és a 2011 Egyesület koszorúja

A képgalériát a napokban bővítjük.