Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

A népharag eredménye, hogy marad az éves szaldóelszámolás

2023. szeptember 08.

Továbbra is fenntartják az éves szaldóelszámolást a már működő házi napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított tíz éven át – jelentette be péntek délután Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A miniszter szerint brüsszeli elvárás volt, hogy vezessék be jövőre a bruttó elszámolást. Ez igaz, de azt nem említette, hogy ez csak az új, 2024. január 1-e utáni telepítésekre vonatkozott.

A kormány a korábbi napelemes projektek elszámolását is átalakította volna éves szaldós elszámolásról havi elszámolásra. Lantos Csaba most mégis úgy döntött, hogy a korábban megígért kedvezőbb éves elszámolás marad, és ezt alkalmazzák azokra is, akik 2023. szeptember 7-e éjfélig jelezték fejlesztési igényüket (nekik 2026. január elsejéig van lehetőségük befejezni a beruházásokat). A mostantól beérkező újabb igények azonban már a bruttó elszámolásba kerülnek.

Korábban azt lehetett tudni, hogy a kormány terve szerint január 1-jétől nemcsak az újonnan telepített lakossági napelemeknél szűnne meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is áttennék havi elszámolásba. A 230 ezer háztartást hátrányosan érintő bejelentés a szakmában is komoly felzúdulást keltett. Alighanem a netadó bevezetésének hírét követő felháborodáshoz hasonlóan most is felmérték a következményeket és visszatáncolt a kormány.

napelem-hazi-naperomu-eon