Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

A parlagfű irtása egész évben kötelező

2019. július 12.

A gyomnövények irtását folyamatosan kell végezni, az ellenük való védekezés közérdek. A parlagfű különösen veszélyes gyomnak tekinthető, mert a pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. Elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk. A gyomnövény júliustól október végéig virágzik. Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben. A tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjaikon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenn is tartsák. 

A gyomnövényeket a virágzásuk előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhassanak virágport, és ne érlelhessenek termést. Két megoldást választhatunk: mechanikai, vagy vegyszeres kezelést.  A parlagfű irtása leghatásosabb tavaszi megjelenésétől kezdve, korai gyomlálással (gyökérrel együtt történő kihúzással). Tömegesebb előfordulása esetén érdemes a virágzás előtt rendszeresen kaszálni. További szaporodását a feltört, elhanyagolt területek füvesítésével lehet meggátolni.

Aki a parlagfűirtási kötelezettségének nem tesz eleget a fertőzött terület nagysága, illetve az ingatlan bel- vagy külterületen való elhelyezkedésének függvényében 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedő összegű növényvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető, amely ismételten kiszabható.

Az ingatlantulajdonosok és -használók kötelessége, hogy gondoskodjanak az ingatlan előtti zöldterület, a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, gyommentesítéséről.  Kérjük a lakosság együttműködő segítségét, az udvarokban, kertekben, ingatlant határoló zöldfelületeken folyamatosan gondoskodjanak a gyommentesítésről! Felhívjuk továbbá a külterületi ingatlanok, szántóföldek tulajdonosait, hogy a gyommentesítésről ők se feledkezzenek meg! A földtulajdonosok a témába vágó szakmai információkért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz fordulhatnak.