Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 20. hétfő | Klaudia napja

Hírek

 

Száztizenhét év elteltével új iskolát avattunk Budakalászon

2021. augusztus 31.

1904-ben avattak utoljára általános iskolát Budakalászon, ma új intézménnyel gazdagodott városunk, a Patakpart Általános Iskolával. Dr. Göbl Richárd polgármester ünnepélyes keretek között adta át a frissen elkészült intézmény kulcsát Kovács Kristóf Áron intézményvezetőnek és a fenntartó Váci Tankerületi Központnak.

Az iskola két év alatt készült el egy az állammal korábban kötött peren kívüli megállapodás eredményeként.  A 3,5 milliárd forintos beruházásra az állami támogatás mellett Budakalász Város Önkormányzata több mint 230 millió forintot fordított. Az iskola felszerelését, bútorainak megvásárlását, technikai és elektronikus eszközeinek beszerzését további 250 millió forinttal segítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A megnyitó ünnepség házigazdája Kovács Kristóf Áron, a Patakpart Általános Iskola intézményvezetője volt. Dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az új intézménnyel enyhülhetnek a túlzsúfolt iskolai körülmények Szentistvántelepen és a Kalász Suliban is.  Dr. Göbl Richárd Budakalász Város polgármestere ünnepi beszédében egyebek mellett az évszázados magyar oktatási hagyományokról szólt és kiemelte, hogy közel 120 évet kellett várni ahhoz, hogy Budakalászon új iskolát alapíthassanak. Arra kértre a jelenlévő pedagógusokat, hogy a komoly nevelő-oktató munka mellett adjanak majd teret a nevetésnek is, hogy a jókedv is állandó vendége legyen a szép épületnek. Megköszönte a kivitelezésben részt vevők munkáját, de jelezte, hogy az iskola körüli úthálózatot még fejleszteni kell, de az önkormányzat önerőből nem tudja megvalósítani, ezért állami támogatásra lesz szüksége.

Péterffy Balázs szakmai elnökhelyettes a Klebelsberg Központ képviseletében reményét fejezte ki, hogy az idei oktatási év jelenléti oktatás és nem on-line rendszerű lesz; Fehér Mónika, a Váci Tankerületi Központ szakmai vezetője pedig ígéretet tett arra, hogy a Tankerület a Patakpart Iskola mellett jó gazdája lesz a Kalász Sulinak és a Szentistvántelepi Iskolának is. Budakalász várost az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület megjelent tagjai, a polgármesteri hivatal munkatársai, valamit a civil és nemzetiségi szervezetek vezetői képviselték.

Az iskolaátadó ünnepségen a budakalászi egyházak és felekezetek vezetői az épületre és a majdan itt folyó oktató-nevelő munkára áldást mondtak, majd az ünnepélyes szalagátvágással jelképesen megnyitották a budakalászi gyerekek számára épült iskolát. Az ünnepi alakalom zárásaként a Kalász Művészeti Iskola növendékei adtak műsort és felléptek az iskola leendő tanulói is.

A Patakpart Általános Iskolában is holnap tartják a tanévnyitót.  Az első évben kilenc osztály közel kétszáz tanulója kezdi meg majd a tanulmányait. A következő években folyamatosan nő majd a létszám, egészen a tervezett 432 tanulóig.

 

A képen balról jobbra: Forián-Szabó Gergely alpolgármester, Péterffy Balázs a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és dr. Göbl Richárd Budakalász Város polgármestere.

dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

dr. Göbl Richárd polgármester ünnepi beszéde.

Fehér Mónika szakmai vezető, a Váci Tankerületi Központ képviseletében.

Az iskolaátadó ünnepségen a budakalászi egyházak és felekezetek vezetői az épületre és a majdan itt folyó oktató-nevelő munkára áldást mondtak. Balról jobbra: Bereczky Örs református lelkész, Kiss Péter a Budakalászi Evangéliumi Közösség lelkésze, Mosolygó Péter görögkatolikus pap, Horváth-Hegyi Olivér szentendrei-budakalászi evangélikus lekész és Kelemen László esperes.

Az ünnepélyes szalagátvágás.

dr. Göbl Richárd polgármester átadja a Patakpart Általános Iskola kulcsait Kovács Kristóf Áronnak, az intézmény vezetőjének.

 

A Kalász Művészeti Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

Az iskola leendő tanulóitól versek is elhangzottak.

Kovács Kristóf Áron, a Patakpart Általános Iskola intézményvezetője.