Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

A pedagógusok mától jelezhetik, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket

2023. szeptember 15.

Mint ahogy szeptember elején megírtuk, a tanévkezdés legfontosabb kérdése, hogy a tavalyi demonstrációk és a nyáron megszavazott státusztörvény után lesz-e elegendő tanító, tanár? Előzetesen országszerte ötezren jelezték, hogy a törvény elfogadása után fel fognak mondani.  A jogszabály szerint a pedagógusoknak mától 14 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak, ha nem akarják aláírni az új szerződésüket.

A tanév kezdetekor a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke jelezte, hogy országszerte már közel 16 000 pedagógus hiányzik a rendszerből. Őket Budakalászon is képesítés nélküli helyettesekkel és a nyugdíjas korúak tovább foglalkoztatásával igyekeznek pótolni. A budakalászi tanítók és tanárok helyzetét a két régi, zsúfolt iskolaépület rossz műszaki állapota, a méltatlan munkakörülmények tovább nehezítik.

2013-óta a kalászi iskolákat is az állam kezeli, fenntartójuk a Váci Tankerület. A Kalász Suliban és a Telepi Suliban régóta ígérik a körülmények javítását, de érdemi változás nem történt. Maradtak a konténer-tantermek, az épületek továbbra is beáznak. Érdemi fejlesztés, fejújítás, de még a tisztasági festés is főként a szülők és az önkormányzat hozzájárulásával, közreműködésével valósult meg.

A nyári szünetben a hazai közoktatás reformjáért második éve tartó demonstrációk is szüneteltek. A státusztörvény júliusi elfogadása, a változatlan munkaterhek és körülmények, illetve az alacsony bérek miatt a tiltakozások várhatóan újra kezdődnek. A pedagógusok fizetésemelése régóta napirenden van. Elméletben mindenki egyetért vele, a gyakorlatban azonban semmi sem változott: a 2023-as bértábla alapján egy 18-20 éve egyetemi végzettséggel tanító tanárnak nagyjából nettó 270 ezer forintra jön ki a fizetése.

Idén nyáron az Ipsos 29 országban végzett reprezentatív kutatást a helyi közoktatás helyzetéről. A magyaroknak volt a legrosszabb a véleménye, az összes vizsgált ország közül itt javasolnák legkevesebben, hogy gyermekük a tanári hivatást válassza.  A magyar válaszadók idejétmúltnak érzik a nemzeti alaptantervet és azt tapasztalják, hogy  politikai megfontolásból torzítani próbálják az oktatási rendszert. A magyar felnőtt lakosság kifejezetten elégedetlen a hazai közoktatással: Európában mindenki, de még Peru, Kolumbia és Mexikó is megelőz bennünket az elégedettségben.

Már régen nem a megalázóan alacsony bérek jelentik a legnagyobb problémát. Lakatos Máté, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára a Hír TV műsorában így foglalta össze az országos pedagógusmegmozdulások célját, a követelések lényegét.