Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 20. hétfő | Bernát, Felícia napja

Hírek

 

A Petőfi tér fejlesztésének szakmai háttere

2024. április 24.

A szobrok, köztéri alkotások öltöztetik, kedvessé teszik a települést és szellemi tartalmakat jelenítenek meg. Töltést adnak a térnek, de közösségszervező erejük is van – mondta Kálmán Kinga főépítész, a megújult Táncsics utca egyik megálmodója.

Hatalmas lehetőség a Petőfi tér. Patak folyik át rajta, pont a Városháza mellett helyezkedik el és a teret körbevevő épületek között elég távolság van. Kínálkozott az alkalom, hogy itt egy olyan kellemes közterületet varázsoljunk, ahova az emberek szívesen jönnek, ahol jó találkozni. A központi elhelyezkedés és patak természetközeli hangulata mellett itt nyílik a település legrégebbi térképén jelzett utcája, tehát ez Budakalász történelmi magja, az eredeti utcahálózatból a Táncsics utca az, ami a legjobban megmaradt. Bár a tér keskenyen elnyúló, de kellemes hely lehet.

Kálmán Kinga főépítész

A Településfejlesztési Bizottság vezetőjével, Váli Istvánnal és a szintén szakértő tagokkal közösen megálmodott városfejlesztési koncepció része, hogy a főút mentén jöjjenek létre olyan kis térbővületek, amelyek lehetőséget kínálnak, hogy aki a viszonylag nagy forgalmat bonyolító főutcán halad, az itt kitérhessen a forgalmas zónákból és kellemesebb helyet találjon, ami a gyalogos közlekedéshez és a vásárláshoz is kapcsolódik.

A Posta közben, három lépésre a főúttól még nem lesz mérhető a zajcsökkenés, de érzetben mégis teljesen más. A Petőfi-tér felújított része még nagyobb lehetőséget kínált, mert távolabb nyúlik a forgalmas úttól, a Táncsics utca már csendes lakóutca hangulatát árasztja, már itt a kanyarban csalogat. Amikor beljebb megyünk, már meg is győződünk felőle, hogy itt egy csöndes lakóutca van, régi házikókkal. Az új közterületalakítás tehát a nagyobb városi koncepcióba is beleillik azzal, hogy a térfüzérnek egy újabb elemét megalkothassuk, ráadásul ennek az értékes térnek a felemelésével.

A 2023-as közösségi költségvetés nyertes pályázata kiváló hasznosítási javaslat volt. Sokféle funkcióra alkalmas és mindenféle közösségi foglalkozást is be tud majd fogadni az épület. A városvezetés ezért is törekedett a környezet újjávarázsolására. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a fejlesztéssel összenyílt a közterülettel, sokkal kedvezőbb lesz itt bármiféle vendéglátást, vállalkozást üzemeltetni. Az értékes épület helyzetbehozása és a közterület fejlesztése együttesen többszörös előnyt jelent. A tájépítész pedig talált egy olyan kapcsolatelemet, ami kihasználja a tér hosszúkás jellegét, és a Táncsics utca tengelyében a Petőfi-szobor elhelyezésére is lehetőséget nyújtott. A Petőfi-szobor a Petőfi tér mellett, a város eddig elhanyagolt közterén új távlatot nyitott egy hasznosításra váró épületnek és a történetileg fontos városrésznek egyaránt.

A településeket a szobrok, térplasztikák, köztéri alkotások öltöztetik, kedvessé teszik, szellemi tartalmakat jelenítenek meg és töltést adnak a térnek, de közösségszervező ereje is van. Budakalászon viszonylag kevés ilyen van.

Nem tudtunk minden villanyoszlopot eltüntetni, de a felét igen, ami szintén hozzájárult, hogy a tér vonzóbbá váljon. Új, évelő növényzetet telepítettünk az elkészült tájépítészeti terv alapján, ami fákat és háromszintű növényzetet tartalmaz, azaz cserjét és virágokat is találunk az új Petőfi téren. A terepszintkülönbség is kedvez a rövid távon belül bekövetkező változásnak, ami a forgalmas városrésztől elkülöníti a teret és a terepszintek mentén is el tudtunk helyezni ülő alkalmatosságokat. Egy ivókút is kívánkozott ebbe a koncepcióba és természetesen a Táncsics utca ívében található a szobor mellett.

Most is itt halad el egy ösvény a patak mellett, de a HÉV felújítás tervei tartalmaznak egy gyalogos aluljárót pontosan oda, ahol ez az ösvény a síneket keresztezi. Kezdeményezésünk nagyon fontos kapcsolódási pont lesz és nagyon jól fog ehhez a térhez illeszkedni, ha végre elkészül.

Kálmán Kinga, főépítész

 

Az Escher Károly által restaurált dagerrotípia az egyetlen hiteles kép a költőről. A megrongálódott felvétel sok utómunkán ment keresztül, míg kirajzolódott a portré. Nekem is ez a kép adta a mintázás alapját. Olyan portrét akartam készíteni, amely magában hordozza a tanulmányaink során megismert ifjút és a mai fiatalok, karakterek együttesét. Petőfi egy ikon. Úton útfélen találkozunk vele a hétköznapokban. A mintázás előkészülete és a gyakorlat során is ezekből gyűjtöttem „alapanyagot” a formák kialakításához. Fontos volt számomra, hogy éppannyira legyen ’48-as hős, mint fantasztikus sokszínű költő. A kissé patetikus póz mellé ezért mintáztam egy elmélyült, gondolkodó tekintetet – mondta Kutasi Tünde szobrászművész, a budakalászi Petőfi-szobor alkotója

A cikk megjelent a Budakalászi Hírmondó áprilisi számában.