Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

A rezsicsökkentés újabb fázisához értünk

2019. március 19.

A Magyar Kormány egyszeri, természetbeni támogatásban részesíti azokat a háztartásokat, ahol nem vezetékes gázzal, vagy távfűtéssel fűtenek. Budakalászon 205 háztartás kap összesen 2.460.000 forint értékben támogatást a rezsicsökkentés keretein belül. Budakalász Város Önkormányzatához megérkezett az ehhez szükséges forrás az államtól, így megkezdődhet az igényelt tüzelőanyagok beszerzése. A kedvezményezettek ingyenesen kapják meg a tűzifát, szenet, brikettet és PB gázpalackokat – ki mit kért, ezzel valósul meg számukra is a rezsivel kapcsolatos kormányzati támogatás. Az érintettek a tüzelőanyagok átvételével kapcsolatos részletekről hamarosan levélben értesülnek.

A gázt és távfűtést használók a fűtésszámlájukon érezhették a rezsicsökkentés kedvező hatásait. Akik tüzelőanyagot szoktak vásárolni, a mostani intézkedésnek köszönhetően kapják meg ugyanazt a kedvezményt. A kormányzati döntést országos szinten, a települési önkormányzatok közreműködésével hajtják végre.  Az igények jogosságát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai ellenőrizték a gázszolgáltatókkal együttműködve. Az országos szintén végrehajtott vizsgálatok február 28-án fejeződtek be.

A következő lépésben a Magyar Állam a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges forrást a települési önkormányzatoknak utalta át. A közel két és fél millió forint Budakalász Város számlájára már megérkezett, így az Önkormányzat hamarosan beszerezheti a természetbeni támogatásként járó tüzelőanyagokat. A rezsitámogatásként biztosított tüzelőanyagok átvételéről szóló levelek hamarosan megérkeznek a postaládákba.  

– 144 budakalászi háztartás kap tűzifát,

– 36 család brikettet;

– 14-en PB gázpalackokat igényeltek,

– 11 esetben pedig szenet kértek.

Ezekből a számokból is látszik, hogy a legtöbben tűzifával fűtenek, ott, ahol nem használnak vezetékes gázt. A város Önkormányzata helyi szinten is rendszeresen juttat tüzelőt a rászorulóknak. A közterületeken álló fák közül a veszélyeseket kivágják és pótolják. A zöldkarbantartási munkálatok miatt keletkezett faanyagot a város minden évben két alkalommal osztja szét olyan háztartásokban, ahol az igazán nagy segítséget jelent. Éves szinten az Önkormányzat akár 20-20 család életét is segíteni tudja tűzifa adományozással, tavasszal és ősszel, a hasznosítható faanyag mennyiségének függvényében.