18 °C

Budakalász

2019. május 19. vasárnap , Ivó, Milán napja

Hírek

 

A Sorskerék a város egyik fő emlékműve

2019. január 04.

Városunkban járva tapasztalhatjuk, hogy a települést számos emlékmű díszíti. Talán nem mindenki ismeri ezen alkotások történetét, ezért szeretnénk több részen át jobban megismertetni eredetüket. Első választásunk a Sorskerék emlékműre esett.  A műalkotás városunk frekventált pontján a Kőbányai út, Budai út sarkán helyezkedik el. A bronz szobrot terméskő alapzatra helyezték el, időkereket mintáz. Mellette szépen kialakított parkjának árnyas padjain pihenhetünk. A település arculatát gazdagító műalkotást a Budakalász Baráti kör állíttatta 2000-ben.

A szobrot Gerstenkorn Béla, vásorunk néhai díszpolgára és fia Román budakalászi képzőművészek alkották a millennium emlékére. Az alkotás a Sorskerék címet kapta. A művészek magyarázata szerint a haladó idő egyszer fönt, egyszer lent szimbolikáját jeleníti meg a kerék.

Más, későbbi értelmezések szerint a Fabró bányából szekéren hordott kalászi kőnek állít emléket, különös tekintettel a Hősök Emlékkövére. Ezt a 470 mázsa súlyú emlékkövet 1929-ben szállították a Hősök terére. A kalászi bányából származó monolit mészkőtömb a névtelen hősi tömegek előtti tiszteletadás jelképe.