Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2025. február 09. vasárnap | Abigél, Alex napja

Hírek

 

Korszerűsíti gyártási technológiáját a kávépörkölő üzem

2022. január 26.

Számos budakalászi lakossági bejelentés érkezett egy szentendrei kávépörkölő üzem működése kapcsán rendszeresen levegőbe jutó szennyezőanyagok (füst, erős, orrfacsaróan kellemetlen szaghatás) miatt. A kávépörkölő üzem Szentistvántelephez közel, Szentendre külterületén működik, a légszennyezéssel rendszeresen együtt járó erős szaghatás ezért leginkább nálunk jelentkezik.

Budakalász kezdeményezésére a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodás és Bányafelügyeleti Főosztálya vizsgálatot indított. Az eljárás hatására a TAILOR and STONEHILL Kft. – a kávépörkölő üzem tulajdonosa – a technológia korszerűsítése mellett döntött, az erről szóló szerződést 2021 novemberében aláírták.

Az új technológia a pörkölés során felszabaduló gázok elégetésével jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a szaghatást. A Kormányhivatal nemrég arról tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy az új pörkölő utánégető és katalizátor beszerzése és üzembe helyezése után idén ősszel végére megtörténhet az átállás egy környezetkímélőbb működésre.

a kép illusztráció

Miért lehet veszélyes az égett kávészag?

 A zöld kávébab számos kémiai vegyületet tartalmaz, beleértve a fehérjéket, zsírokat, cukrokat, dextrint, cellulózt, koffeint és szerves savakat. Ezek egy része a pörkölési folyamat részeként elpárolog, oxidálódik vagy lebomlik és ultrafinom-szennyeződéssé válik. A kávépörkölés során mérgező vegyületek, például aldehidek, szerves savak szabadulnak fel. Az USA környezetvédelmi főhatósága (EPA) például ezeket a kibocsátásokat szennyezési osztályok (részecskék, illékony szerves vegyületek, szerves savak) szerint szabályozza. Ráadásul a kávépörkölés illékony szerves vegyületeket (VOC) és üvegházhatású gázokat, mint például metánt és dinitrogén-oxidot is kibocsát.

A WHO szerint hazánkban a légszennyezés, azon belül az ultrafinom részecskék (PM) okozta kár évente a GDP 19 százalékát éri el. Egy kutatás szerint 2015-ben Magyarországon a légszennyezettség több ezer halálozásért volt felelős. A súlyos légszennyezettség miatt per is indult az Európai Bíróságon hat ország – köztük Magyarország – kormánya ellen. Az Európai Bizottság azért kezdeményezte az eljárást, mert nem látott kellő garanciákat arra, hogy a benyújtott intézkedési tervek valóban hatékonyan tudják csökkenteni a levegő szennyezettségét, különösen a szálló por (PM₁₀) határérték feletti mennyiségét.

Háttér:

Az elérhető legjobb technológia (BAT) alkalmazásának európai követelményéről:

Best Available Techniques (BAT) Reference Document for the Food, Drink and Milk Industries (europa.eu)

A Forbes cikke a kávépörkölés karbonlábnyomáról: Here’s Why Zero-Emissions Coffee Roasting Matters (forbes.com)

Cikk a megfelelő műszaki megoldásokról: How Roasters Stay Ahead of Air Quality Rules – STiR Coffee and Tea Magazine | Global Business Insight on Coffee and Tea (stir-tea-coffee.com)

Köszönjük Lenkei Péter természetvédelmi mérnök tanácsait és segítségét!