Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

A Szociális Munka Napja

2021. november 16.

Tisztelet azoknak, akik másokért fáradoznak! Méltatlanul kevésszer gondolunk rájuk, de egyszer az évben semmiképpen sem feledkezhetünk meg róluk. Szerte a világban november közepén a társadalom megbecsülésének jeleként ünnepeljük őket.

 

Felelősek vagyunk egy olyan társadalom felépítésében, amely képes a befogadásra és a szenvedők sorsának enyhítésére”. Ferenc pápa „Fratelli Tutti” szociális enciklikájából származó idézet a Faluházban a szociális munka napja alkalmából tegnap délután megtartott eseményhez illő gondolat. A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben jelölte ki november 12-ét arra, hogy ezen a napon világszerte, minden évben tisztelegjünk azok előtt, akik odaadóan segítik, támogatják, felkarolják az elesetteket, a szegényeket és a betegeket. Magyarországon 1998 óta köszöntjük a hivatásos és önkéntes segítőket.

A városi esemény házigazdája Köves Ferenc szociálpedagógus volt, aki a Budakalászért Közalapítvány kuratóriumának tagja, aktív szociális munkát végző hivatásos segítő. Az önkormányzat által szervezett eseményen ott voltak a budakalászi védőnők, családsegítők, a Szent Ferenc Karitászcsoport, az Idős Klub, az Egészségklub, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, a Városrendészet munkatársai és a járványhelyzetben szintén különösen fontos munkát végző önkéntes segítők.  Az est előadója Spitzer Gyöngyi (művésznevén Soma Mamagésa) énekes, előadóművész volt, aki szintén budakalászi önkéntes szociális munkás. A ma már 100 rászoruló családnak rendszeres támogatást nyújtó „Segítek egy családot” országos programnak is ötletadója.

A személyes gondoskodást nyújtó önkormányzati intézményeknél munkaviszonyban vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló szociális dolgozóknak november 12-e munkaszüneti nap volt, de a tegnapi eseményen nem csupán a hivatásszerű, hanem a nehéz helyzetek – a járványidőszakban különösen fontos – civil szervezetek önkéntes segítőiről és a jó szándékú magánszemélyekről is szó esett. Mindannyiuk áldozatkészségét, embert próbáló kitartásukat és elhivatott munkájukat köszönjük, nélkülük rosszabb lenne a világ! – fogalmazott köszöntő beszéde végén dr. Göbl Richárd polgármester.

„Mindannyiuk áldozatkészségét, embert próbáló kitartásukat és elhivatott munkájukat köszönjük, nélkülük rosszabb lenne a világ!”

Köves Ferenc az esemény házigazdája

 

 

Soma Mamagésa előadás közben

Az ünnepelt segítők

fotók: Nagy Tamás