Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. május 19. vasárnap | Ivó, Milán napja

Hírek

 

A szűk utcák ingatlantulajdonosainak összefogása is szükséges az infrastruktúra fejlesztésekhez

2023. január 13.

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék ismételten felhívta a figyelmet város több területén, például a Berdó vagy a Duna-parti üdülőövezet bizonyos utcáiban jellemző csapadékvíz-elvezetési problémákra.

Az elmúlt évtizedekben kialakult, kellően át nem gondolt telekstruktúra miatt a szűk utcákban egyszerűen nincs hely szikkasztóárkok létesítésére, ezért a nagyobb esők után hatalmas tócsák alakulnak ki. A közműfejlesztéshez szükséges utcaszélesség legalább 8 méter, de jelenleg van, ahol alig 3 méter széles az utca. A helyzet javításának alapfeltétele az ingatlantulajdonosok összefogása.

Ahogyan Nagel István alpolgármester a Duna-parti ingatlantulajdonosok legutóbbi lakossági fórumán is jelezte, a közműfejlesztések, benne a csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítéséhez az első lépés a telekrendezés, amihez elengedhetetlen az ingatlantulajdonosok összefogása. A szűk utcákat szélesíteni szükséges, az átadott közterületekről a kerítéseket vissza kell húzni, hogy legyen helye a szikkasztóárkoknak és az egyéb közműveknek. Ahol a lakossági összefogás létrejön és szándékukat jelzik az Önkormányzat felé, az új szabályozási terveken ezek már rövidtávon átvezetésre kerülhetnek (az új szabályozás elkészítése az Élhető Budakalász Program keretei között folyamatban van).

A zárt csapadékvíz-elvezetés kialakítása szilárd útburkolattal szintén előrelépés lehet az ingatlantulajdonosok számára. A telkek értékét is jelentősen növelő fejlesztéshez az útérdekeltségi rendeletnek megfelelően – a lakossági önrész vállalása mellett – a költségek felét az Önkormányzat állja, amire pályázni lehet. A régóta indokolt közműfejlesztések első lépése tehát a lakók közös szándékát tükröző telekrendezés, melyhez a Polgármesteri Hivatal Műszaki és Főépítészi Iroda minden szakmai segítséget megad.

Fontos lenne arról is meggyőződni, hogy a csapadékvíz-szikasztást a szabályoknak megfelelően mindenki a saját telkén végzi el, és nem vezeti ki a vizet az utcára.

Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék ismételten felhívta a figyelmet a csapadékvíz-elvezetési problémákra.