Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

A töredezett aszfalt helyett nagyobb zöldfelület – indul a Faluház udvarának felújítása

2024. március 21.

Megtörtént a munkaterület átadása, rövidesen elkezdődnek a Faluház hátsó udvarára megálmodott közösségi tér építési munkálatai. A beruházás idején a Könyvtár előtti parkolót és értelemszerűen a hátsó udvart sem használhatjuk, de az első nagy parkoló, illetve a Lenfonó területén, a Klinger Henrik utca felől megközelíthető parkoló is rendelkezésére áll. A Mentáskert Termelői Piac szintén itt, a teniszpályák és a Zeneiskola mögött kapott új helyet.

Budakalász a Faluház udvarának fejlesztésére közel 300 millió forintos Európai Uniós pályázati forrást nyert el. Az egykori aszfaltos kézilabdapálya, majd a művelődési ház pufferparkolójaként szolgáló töredezett burkolat helyén nagy zöldterületet magába foglaló udvar jön létre, melyre pergolasor, 200 fős nézőtér és szabadtéri színpad kerül. A fejlesztésnek köszönhetően árnyas, hangulatos közösségi tér jön létre, ahol a sokféle irodalmi, zenei program mellett napközben a Zeneiskola vagy a Könyvtár vendégei is elidőzhetnek.

A terület nem zárvány lesz a város közepén, hanem a Ciklámen utca felől egy kellemes fás-ligetes gyalogos és kerékpáros útvonalon is megközelíthető térként szolgálja majd a kalásziakat. A munkálatok a tervek szerint novemberre fejeződnek be.

A Ciklámen utca felől elkezdődött a gyalogos kerékpáros átjáró építése is, amely nem csak a Faluház és a Zeneiskola, hanem a Lenfonó HÉV-megálló gyorsabb, kényelmesebb megközelítését is segíti.

 

Az egykori szövőgyár talajszennyezésének felszámolása immár állami kötelezettség. A környezet helyreállítása után már nem lesz akadálya annak, hogy a gyártelep többi része is bekapcsolódjon a fejlesztésekbe.

Budakalász jelenlegi vezetése – elődjétől eltérően – a Lenfonó területén nem akar lakóparkot vagy bevásárlóközpontot, hanem a helyi közösség igényeihez méltó terek, parkosított zöld környezet mellett kötelezte el magát.

A beruházás idején a Könyvtár előtti parkolót és értelemszerűen a hátsó udvart sem használhatják a Faluház programjaira érkezők. Az első parkoló, illetve a Lenfonó területén, a Klinger Henrik utca felől megközelíthető hátsó parkoló azonban rendelkezésére áll. A Mentáskert Termelői Piac is itt, a teniszpályák és a Zeneiskola mögött kapott új helyet.

 

Megtörtént a munkaterület átadása, a munkálatok a tervek szerint novemberre fejeződnek be.