Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. április 12. hétfő | Gyula napja

Hírek

 

Adjunk közösen új nevet az Omszk-tónak és a parknak

2017. május 31.

A rendszerváltás óta már többször felmerült az Omszk-tó és a park névváltoztatásának igénye.

A tó a nevét 1977-ben kapta az egykori Szovjetunióban található Omszk megyéről. Ennek oka, hogy ebben az időben Pest és a Omszk testvérmegyék voltak. A testvéri kapcsolat megerősítésére Pest megyében meg kellett nevezni egy helyet, amely a szibériai Omszk megye nevét kapja. Így került a választás a budakalászi bányatóra és ennek következtében viseli immár 40 éve kedvelt tavunk, egy olyan hely nevét amelyhez valós kapcsolat nem fűzte városunkat.

DCIM100MEDIADJI_0055.JPG

Lakossági támogatással, a Képviselő-testület megerősítésével most lehetőség nyílhat arra, hogy a tó megszabaduljon a szibériai megye nevétől és méltóbb elnevezést kapjon.

A névváltozás mellett szól az is, hogy az Omszk szóban magyar nyelvben szokatlan módon három mássalhangzó került egymás mellé, így kiejtése, hangzása nehéz és idegen nyelvünkben. Ezért is használják sokan „i” képzővel, nyelvtanilag helytelenül, „Omszki-tó”-ként a nevet. (Ennek jelentése az, hogy Omszkból származó.)

A névváltoztatás azért is időszerű, mert a tó és környezete az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül, ami most is zajlik. A park ma már nem egy nomád folt a város közepén, ahol szemét, rendezetlenség a jellemző, hanem egy funkcióval ellátott, kulturált, rendben tartott pihenő és sportközpont. Gondoljuk csak a tavaly átadott rekortán futópályára, a fittnesz parkra, a játszótérre, a most épülő sétányra vagy a régebbi beruházásokra a Sportcsarnokra, a foci- és wakeboard pályára illetve az újonnan létesülő teniszpályákra.

Külön apropója lehet a névváltozásnak, hogy a tó idén 40 éve (1977. november 7-én) kapta jelenlegi elnevezését. A fentiek miatt szükséges tehát egy új, a városhoz, a parkhoz, a sportfunkciókhoz jobban illő név megalkotására.

A Képviselő-testület május 25-i döntése értelmében a névadásba Budakalász lakosságát is bevonja az Önkormányzat, így olyan elnevezés jöhet létre, amelyet az emberek is kedvelnek és szívesen használnak majd.


Omszk-tó lakossági névadási pályázat

Beküldendő:

Pályázati feltételek: A javaslattevő budakalászi lakhelye

Beküldési határidő: 2017. június 24.

Beküldési cím: 2011 Budakalász, Petőfi tér 1. vagy to.nevado@budakalasz.hu

Jelige/tárgy: Tó névadó

Nyeremény: A nyertes pályázó 15.000 forintos vacsorautalványban (Schieszl Vendéglőben) részesül és budakalászi ajándéktárgyakat kap.


A beküldött nevek zsűrizését követően a Polgármesteri Hivatal egyeztet a Földrajzinév-bizottsággal. Ennek átfutási ideje 2-3 hónap. Az egyeztetést után a Képviselő-testületi dönt az új névről (a Földrajzinév Bizottság döntésétől függően) 2017. szeptember 28-i Képviselő-testületi ülésen.

A névadó ünnepséget a város az Őszi Tófutáson október 7-én tartja.