Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 20. hétfő | Klaudia napja

Hírek

 

Adófizetési határidő – fontos információk a helyi adókkal kapcsolatban

2023. január 18.

A Budakalászi Polgármesteri Hivatal Adóhatósága felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a helyi adók – magánszemélyek kommunális adója, építményadó, telekadó, helyi iparűzési adó előleg – első félévi összegének pótlékmentes befizetési határideje 2023. március 16.

Az adóhatóság március elején az „ADÓSZÁMLA KIVONATOT” együtt postázza a 2023. első és második félévre esedékes adóösszegekről szóló postautalványokkal, ezért szeptemberben már nem (vagy csak külön kérésre) küldünk csekket.

Kérjük, hogy az előírt adókat a jelzett határidőig a megküldésre kerülő postautalványokon, vagy átutalással szíveskedjenek megfizetni, mert az elmaradt befizetések tekintetében végrehajtási eljárást kezdeményezünk a befizetési határidő lejártát követően!

Tájékoztatjuk, hogy az aktuális „ADÓSZÁMLA KIVONATOT” az Elektronikus Önkormányzati Portálról belépve https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap  a nap 24 órájában az arra jogosultak lekérdezhetik és ellenőrizhetik esedékes tartozásuk vagy túlfizetésük nagyságát. A lekérdezés részleteiről az E-önkormányzat portálon tájékozódhat. A jelzett portálon elektronikus fizetést is teljesíthetnek az adózók. A szolgáltatás használatával lehetőség van arra, hogy az állampolgár saját, vagy más nevében a kiválasztott önkormányzati adóhatósághoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét elektronikus úton teljesítse. Sikeres bejelentkezés esetén az „Adók, díjak, illetékek befizetése” szövegre kattintva megjelenik az Adók, díjak, illetékek befizetése felület.

A lekérdezés részleteiről, illetve a portál használatáról itt talál információkat: https://ohp-20.asp.lgov.hu/tajekoztato

Felhívjuk az adózók figyelmét, hogy 2018. január 1-jét követően adóügyekben a gazdálkodó szervezetek (ide értve az egyéni vállalkozók is) számára kötelező az elektronikus ügyintézés, azaz Önök tárhelyeire történik a levelezés. A megváltozott kapcsolattartási mód miatt kérjük Önöket, hogy feltétlen nézzék elektronikus tárhelyeiket (cégkapu, Központi Ügyfélregisztrációs Nyilvántartáshoz tartozó tárhely/Ügyfélkapu/).

Tájékoztatjuk, hogy az adókötelezettséget érintő változásokat (lakcímváltozás, bejelentkezés, kijelentkezés, ingatlan eladása, ingatlan vétele, használatbavételi engedély, egyéni vállalkozás indítása, szüneteltetése, megszüntetése) a változást követő 15 napon belül kell bejelenteni az adócsoportnál a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével. A gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalánál (Szentendrei Járási Hivatal), kormányablaknál kell bejelentenie a vevőnek és az eladónak is a változást követő 15 napon belül!

A gépjármű adóztatási feladatokat az állami adóhatóság látja el 2021. január 1-től. 2021. január 1-jét megelőző időszakra fennálló tartozás behajtását a helyi önkormányzat adóhatósága látja el. Az „ADÓSZÁMLA KIVONATTAL” kapott gépjárműadó csekkek a 2021. évet megelőző adókivetésekre vonatkozik.

Budakalászi Polgármesteri Hivatal Adóhatósága